Syödään yhdessä!

Jennyn vapaaehtoisporukka ja kokki Tomi Saari valmistavat ja tarjoilevat ruoan yhdessä. Säpinää riittää, mutta myös huumori on herkässä. Vas. Tuula Rautasalo, Marjatta Sandholm, Maritta Saarelainen ja Raija Tenhunen
Jennyn olohuoneen lounas täyttää niin sielun kuin vatsan, eikä maksa paljon.
Tunnelma on rento ja iloinen. Ihmiset juttelevat keskenään. Ilmapiiri on itse asiassa kotoinen. Kokki Tomi Saari ja vapaaehtoistyöntekijät Tuula Rautasalo, Marjatta Sandholm, Maritta Saarelainen ja Raija Tenhunen valmistelevat lounasta ilman kiireen tuntua, vaikka hommaa selvästi riittää. Tämä on tavallinen hävikkiruokapäivä Toimintakeskus Jennyssä Malminkartanossa.
Jennyssä ja kolmessa muussa yhteistyössä mukana olevassa seurakunnassa on tarjottu vuoden alusta neljänä päivänä viikossa hävikkiruoasta valmistettua lounasta kahden euron hintaan. Kyseessä seurakuntien yhteinen ruoka-avun kehittämishanke, jossa paikallisilta toimijoilta saadusta hävikkiruoasta valmistetaan alueen asukkaille herkullista lounasta nimelliseen hintaan.
”Hävikkikokki” Tomi Saari tekee ruokaa vuoron perään eri seurakunnissa. Maanantain lounas valmistetaan Malminkartanossa, tiistaina Pitäjänmäellä, keskiviikkona Munkkivuoressa ja torstaina Huopalahdessa. Saari on ammattikokki, jonka seurakunnat ovat palkanneet projektiluontoisesti tekemään ruokaa. Projekti jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun.
Malminkartanossa on valmistettu yhdessä ruokaa jo vuosia, mutta vasta viime aikoina sen suosio on räjähtänyt niin, että ruokailijoita on maanantaisin jopa 70 henkeä.
Hävikkiruokaa
Hävikkiruoka on kauppojen lahjoittamaa ylijäämäruokaa, jossa myyntipäivä on vanhentumassa. Vastaavia lounastapahtumia tarjoillaan eri puolilla Helsingin seurakuntia jo useita kymmeniä viikossa. Myös monet Helsingin kaupungin asukastalot ovat lähteneet mukaan vastaavaanlaiseen toimintaan.
Yhteisen lounasruokailun merkitys on selvästi kasvanut, mikä kertoo toisaalta siitä, ihmisillä on raha tiukassa, mutta myös siitä, että näin monet yksinäiset pääsevät pois neljän seinän sisältä.
– Hävikkiruokailu antaa ihmisille mahdollisuuden tavata toisia, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän ruoka-avun kehittamishankkeen vetäjä, yhteisödiakoni Jukka-Pekka Vaittinen.
– Yhdessä syöminen lievittää yksinäisyyttä. Monilla on vähän rahaa käytössä tai hankaluuksia pärjätä, joten näin he saavat vertaistukea ja edullisesti vatsansa täyteen. Hävikkiruoan ekologista puolta ei voi myöskään väheksyä, Vaittinen jatkaa.

Ruokailun sujuvuuden vuoksi annokset tarjoillaan pöytiin kuin paremmassakin ravintolassa. Raija Tenhunen annostelee.
Vapaaehtoispohjalta
Toimintakeskus Jennyllä ei ole vielä voimassaolevia sopimuksia lähikauppojen kanssa, joten ruokalistaa täydennetään tukiostoilla, eli ruokaa ostamalla. Samoin toimitaan muissa seurakunnissa, jos hävikkiruokaa ei ole riittävästi.
Lounastilaisuus aloitetaan yleensä pienellä venyttelyllä ja jumpalla sekä alkuhartaudella.
Kahden euron lounas rakentuu peruskotiruoasta. Yleensä se on joko keittoa tai jotain laatikkoruokaa. Lisäksi tulee raikas salaatti ja leipää. Jälkiruoaksi on kahvia ja jotain makeaa. Aterialipuke ostetaan paikan päällä.
Jotta kaikille riittäisi ruokaa ja homma pysyisi kasassa, tapahtuu ruoan jakaminen avustajien voimin. Jennyssä on vakiintuneet avustajat, jotka toimivat vapaaehtoispohjalta.
Malminkartanossa tapahtuvasta toiminnasta vastaavat Kannelmäen seurakunnan diakonit Heini Sinkko, Ulla-Maija Tuura ja Heidi Metsälä.
Jennyn asiakaskunta koostuu pääosin eläkeläisistä, joita myös vapaaehtoistyöntekijät pääasiassa ovat. Eri ihmisiä on kuitenkin laidasta laitaan.
Jos kotona tuntuu ahdistavalta ja yhteistön kaipuu on kova, niin ei muuta kuin ulos ovesta ja käymään Jennyn olohuoneessa, sillä siellä on taatusti mukavaa. Ja ainakin maanantaisin saa vielä vatsansakin täyteen.
Teksti ja kuvat Jauri Varvikko
Toimintakeskus Jenny, Beckerintie 9, 00410 Helsinki