Vad heter du? – Bök i Kårböle

På Twitter sprids ofta olika roliga frågor. Vad heter du? är en frågekedja som har spritts nyligen. Där berättar man om vilka missförstånd ditt namn har gett upphov till. Med ett svenskspråkigt namn i Finland hamnar man ju ibland ut för lustiga situationer.

Då jag på den stora porslinsfabriken i tiden flyttade in i ”den fina kontorskorridoren” sattes min namnlapp upp invid dörren ”REHNSTRÖM”. På kvällen märkte jag att städerskan, en glad mogen dam, Selma, med karelska rötter, blängde på skylten då hon gick fram och tillbaka med sin städmopp. Sen tog hon mod till och stannade vid den öppna dörren: ”Kuule sie Reksremmi!” Vi fick fort kontakt och brukade ofta diskutera livets olika problem.

Varifrån kommer då detta släktnamn? Den äldsta anfadern i vår släktutredning på 1700-talet benämndes med fadersnamn: Niels Mattsson, sonen hette förstås Anders Nilsson och hans son blev Anders Andersson. Sen följde Erik Andersson. Erik var den första på Skarpkulla gård i Pojo, som tog ett släktnamn 1824, de det blev brukligt. Till prästen meddelade han sitt släktnamn, Rehnström. Ofta anknöt släktnamnet till gårdsnamnet, så blev det inte nu. I naturen i Pojo finns det förstås många rena strömmar som rinner genom skogen.

På 1930-talet kom det en period då det inte var populärt med svenska namn. Min farbror Uno Rehnström arbetade som försäljningschef på Asko-bolaget i Lahtis. Hans chef, bergsrådet Aukusti Asko-Avonius, tyckte att ”tolla nimellä et myy paljon huonekaluja täällä”. Följaktligen bytte farbror Uno sitt släktnamn till det klingande Rytökoski, väl funnet. Om jag kommer i trångmål med att beställa hotellrum eller restaurangbord i det inre Finland, brukar jag ibland lösa det med att använda den versionen av vårt släktnamn.

Min brorsdotter som arbetar som läkare i England brukar ibland ha svårigheter med sitt namn. Då kan det i bästa fall bli en spännande version, ”doctor Rainstorm”.

Släktnamnet är ju inte en bestående definition på släktingar. Släktträdet efter Nils Mattsson innehåller i dag c 1 000 personer av vilka bara c 200 har efternamnet Rehnström. Fastän släkten är koncentrerad till Nyland, finns det grenar ute i världen i åtminstone i USA, England, Schweiz och Sverige. Om man läser släktträdet från yngsta generationen bakåt har vi fått genförstärkning från Sverige, Tyskland, England, Frankrike, USA, Australien, Ukraina, Afghanistan och Iran.

I dag sker mycket marknadsföring med data från befolkningsregistret. Där står jag med förnamnen Karl Peter. Karl har vi fört vidare från farfar Karl ”Kalle” Oskar och följaktligen har våra söner också första förnamnet Karl. Telefonförsäljaren brukar fråga ”Är det Karl Rehnström?” och då brukar jag svara ”Det finns nio Karl Rehnström, sex av dem är ännu vid liv, vem vill du tala med?”
Så frågan ”Vad heter du?” är alltid mycket berättigad.

 

Peter Rehnström
Gamlasbo

Kommentit

One comment

  • Bert Bjarland

    Tänk att Uno då inte tog namnet Puhdasvirta, en rätlinjig Googleöversättning. Eller Porovirta ifall det eventuellt hade funnits samer i släkten. Och brorsdotteren kunde ju dra till med Brainstorm om hon får patienter med psykproblem 😉

    Själv har jag en anmoder att tacka för mitt nuvarande släktnamn som är en nyskapelse utan några som helst norska rötter..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *