Kevät koittaa Putinille – Toisinajattelija

Alussa epävarmalta vaikuttanut eversti on johtanut maataan, Venäjää jo 20 vuotta. Tämä osoittaa, että kykyäkin on oltava, pelkällä sattumavakanssilla se ei olisi onnistunut.

Noin muutoin on erikoista, että valtion johtoon singahtaa eversti, kun tarjolla olisi ollut kenraalejakin kymmenittäin ja muita everstejä tuhansittain.

Putinin alkuaikojen onnistumista ei voi pitää yksin öljynhinnan nousun ansiona. Myös neuvostoajan kaivannais- ja muu raskas teollisuus sai nostetta Kiinan noususta. Idea kaupan rajoitusten hellittämisestä toi maalle menestystä. Rikollisuuden vannehtiminen osaksi laillista liiketoimintaa oli myös maata hyödyttävä toimi. Kahden ensimmäisen kauden vuotuinen kasvu oli 7% vuodessa, joka monen kohdalla näkyi tätä paljon suurempana nousuna. Kansa oli syystäkin tyytyväinen.

Nykytilanne

Vanhat eväät on syöty ja nyt olisi keksittävä uutta. Maa on paineessa, yritteliäisyyttä estää oma hallinto. Itsevaltaisuus joka oli alussa etu, kostautuu, kun vallalla ei ole suitsia, ei toimivaltaista duumaa eikä toimivaa oikeuslaitosta.

Putin on osoittautunut eteväksi taktikoksi, mutta epäilys on herännyt, että strategia puuttuu.

Uhkia on, Venäjä on harvaanasuttu ja laaja. Väki on vähentynyt, eikä nuorisoa ole niin paljon kuin olisi toivottavaa. Voidaan ajatella, että pitkän päälle naapurit napsivat osia heikosta Venäjästä.

Putinin ajatus on tehdä Venäjästä vahva, silloin uhat on paremmin hallittavissa. Omaa vahvuutta voi parantaa myös siten, että heikennetään vastapuolta.

Varautuminen

Oman maan kansalaistoiminta on estetty. Niskoittelevia varten on niin suuret sanktiot, että halut osoittaa mieltä menevät. Toimintakykyistä kilpailevaa organisaatiota, kuten oppositiota ei ole, joten ei ole mahdollista että uhka oman maan kansalaisista olisi kovin suuri. Suurin osa kansalaisista on saatu uskomaan, että Putinin hallinto on ikuista ja väistämätöntä.

Moskova on täynnä valvontakameroita ja metallinpaljastimia, joten luvaton mielenosoitus saati muu hallintoa haittaava teko ei ole helppoa toteuttaa. Byrokraatit liikkuvat poliisisaattueessa ja kadut suljetaan johdon kulkiessa. Putinilla on omassa johdossaan oma kaarti joka kooltaan vastaa pienen maan armeijaa.

Kilpailijoita on heikennetty. Eurooppaa on heikennetty eripuraisuutta lisäämällä. Timothy Snyderin mukaan Merkelin ilmoitettua vuonna 2015, että hoidamme pakolaiset, Putin seuraavana päivänä alkoi lisätä pakolaisten määrää Syyrian pommituksilla. Pommitukset kohdistuivat infraan, kuten vesilaitoksiin sekä umpimähkäisinä kaupunkeihin. Jopa pikkuvaltio Suomen kansalaiset ovat eripuraisempia kuin aikaisemmin.

USA varsinkin on saatu hyvin eripuraiseksi. Maata on heikennetty vaikuttamalla presidentin valintaan. Paitsi että piilovaikuttaminen oli omiaan heikentämään kansalaisten uskoa politiikkaan, kaiken kukkuraksi projekti onnistui yli odotusten ja oma mies, Trump, tuli valituksi.

Kukaan ei varmaksi tiedä, millä langalla Trump on sidottu Venäjän etujen ajamiseen, mutta lanka tuntuisi kyllä olevan. Trumpille läheiset henkilöt ovat Venäjällä bisnestä tehneitä, Trump Towerin asiakkaat ovat paljolti venäläisiä, Trumpin velat ovat Deutsche Bankista, mikä on tullut tunnetuksi venäläisen rahan pesäpaikkana ja pesulana. Trump ei ole hoitanut lainojaan ja silti on saanut lisää lainaa, outoa. Trumpia tukevia ostoja on tehty, mm. kun venäläisoilgarkki osti ylihinnalla Trumpin omistaman länsirannikon huvilan ja puratti sen kaupan jälkeen.

Vaikka Trump ei olekaan ihan toiverenki omavaltaisuutensa ja ailahtelevaisuutensa vuoksi, Venäjän etuja ajaa kyllä ihan pelkkä sekoilukin. Se heikentää USA:n hallintoa ja kansalaisten uskoa kansalaisyhteiskuntaan.

USA on kehittymässä Trumpin hallinnon alla samanlaiseksi oligarkiaksi kuin Venäjäkin.

Asevoimat

Kuten totesin, naapurit synnyttävät uhan. Ajatus piiritetystä Venäjästä on mielentila, tai pakkomielle, josta ei päästä irti. Tosiasiassa maailman suurinta maata ei voi piirittää. Pakkomiellettä on myös pääsy merelle. Stalinin tavoin ajatellen Venäjän läntisin satama saisi mielellään olla Brest Ranskassa. Tähän voi vähin erin pyrkiä saamalla ensin vaikka maayhteyden Kaliningradiin.

Näitä Venäjän tavoitteita, uhan eliminointia ja oman alueen laajentamista tukee parhaiten asevoimat. Kaikessa hiljaisuudessa on tehty jo pitkään työtä asian eteen. Budjetti on neljä prosenttia vuodessa, kun Natomaiden toteutumaton tavoite on vain 2%.

Kun aseet ovat kotimaista valmistetta, ostovoimapariteetin avulla laskettuna kyse on valtavasta panostuksesta. Länsimaat laskevat budjetin dollareissa, mikä antaa väärän mielikuvan pienestä budjetista. Ruplan ostovoima kotimaassa on suuri, joten ruplalla saadaan paljon ja hienoja aseita.

Uusien aseiden huippu on hypersooninen mannertenvälinen ohjus, jota ei voi torjua. Tällainen nostaa USA:n halua puuttua aluekiistoihin. Ohjusten lisäksi Venäjällä on nyt myös uusi mannertenvälinen häivepommittaja, joka lensi ensilentonsa vuonna 2015.

Näiden lisäksi rakenteilla on 6 ydinsukellusvenettä, 25:n normaalin sukellusveneen lisäksi.

Yleisenä naurunaiheena on ollut Venäjän raihnainen lentotukialus, mutta kaikessa hiljaisuudessa on rakenteilla kaksi uutta lentotukialusta, jota ovat USA:n lentotukialuksia suurempia. Näiden kahden lisäksi on määrä rakentaa 6 helikopteritukialusta. Vanhan aluksen pitäminen esillä uutisissa on nähdäkseni maskirovkaa, erehdyttämistä.

Lentoaseena ovat uudet viidennen sukupolven hävittäjät (tavoite 1500 kpl), kun Euroopassa aletaan vasta heräillä uuteen tilanteeseen.

Hyökkäysvaunuissa Armata edustaa uusinta suunnittelua. Siinä miehistö on eristetty tykin laitteistosta, mikä parantaa mukavuutta ja pienentää altteimman osan, tykkitornin kokoa.

Eikä tässä vielä kaikki, rakennusohjelmaan kuuluu myös 15 risteilijän kokoista hävittäjää ja 35 korvettia, 400 helikopteria ja 200 uutta IS-400 ohjusta.

Uusi ohjesääntö

Myös toimintatavat on uudistettu, nyt panostetaan arvaamattomuuteen. Ei pyritä enää rintamasotaan vaan isketään minne katsotaan parhaaksi.

Yhden sodanjohdon alaisuudessa on koko alue Jäämereltä Krimille.

Ydinaseen käytön kynnystä on laskettu, mihin tahansa uhkaan voidaan doktriinin mukaan vastata ydinaseilla. Doktriini on edelleen hyökkäyksellinen, kuten se on aina ollut. Sota pyritään viemään oman alueen ulkopuolelle.

Entäs meillä

Pitkään ajateltiin että sopiva joukkojen määrä meillä olisi jatkosodan lopun miesmäärä, 528 000 miestä. Nyt ollaan tiputtu 230 000 mieheen. Joukkojemme määrä on itse asiassa nyt pienempi kuin talvisodan alkaessa.

Nostomiehiä ei ole ja vaikka olisi, näille ei olisi aseita, sillä ylimääräiset aseet on pantu silppuriin. Lapissa on räjäytetty valtavasti että on päästy eroon liioista ammuksista ja miinoista. Onko tässäkin piilovaikuttaminen onnistunut?

Asevelvollisuus on asiallisesti muuttunut vapaaehtoiseksi. Tiedustelu on ajettu alas ja uutta ei ole helppoa luoda. Kenraali Simelius loi Kekkosen aloitteesta aluepuolustusjärjestelmän joka on ajettu alas, mutta joka olisi vastannut hyvin uuteen liikkuvaan sodankäyntitapaan.

Suomen tavoin Ruotsi on löysäillyt puolustuksensa kanssa, ja Saksa vielä enemmän.

Jatko

Putin saa uusia ystäviä Lähi-Idässä. Öljynhinta pysyy korkealla vihamielisyyksien takia mikä sementoi kleptokratian vallan ja mahdollistaa etenemisen.

Tsaari, jollaiseksi Putinia erheellisesti on nimitetty, yrittäisi jättää maan hyvässä kunnossa pojalleen, muitta Putin ei sanojensa mukaan ole jatkajasta kiinnostunut.

Venäjän pitkäkestoinen menestys on mahdollinen vain, mikäli riippumaton lainsäädäntövalta ja oikeuslaitos toteutuvat.

Miestä ei pyssyllä saa, julisti Annie mestariampuja 50-luvun musikaalissa. Saman ajattelutavan mukaan pitkäkestoista hyvinvointiakaan ei voi saada pyssyjen avulla.

 

Esko Karinen

 

Lähde mm.: Markku Salomaa, Kylmän sodan toinen erä

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *