Behöver vi gå till kontoret igen någon gång? – Bök i Kårböle
I den nya situationen vi nu lever har många övergått till att jobba på distans. Den största omställningen har det säkert varit för skolbarnen, och de har ju klarat det bra. Nåja, litet klagomål hörs det, men ett enormt digiskutt har det varit.
För dem som arbetar är det förstås olika beroende på jobbet. Prismas kassa kan tyvärr inte arbeta hemifrån. Inte heller en busschaufför, ännu. De självstyrande bussarna är inte ännu här. Byggarbetarna, brandmännen, poliserna och sjukvårdarna skall alla infinna sig på sin arbetsplats. Men för många som ”sitter på kontor” har en stor del av arbetet flyttat hem.
Enligt arbetsbarometern 2018 använder 34 % av högre tjänstemän distansarbete minst en gång per vecka, medan lägre tjänstemän gör det bara 11 %. De här siffrorna är säkert mycket högre i dagens läge. Kommer det alltså att bli så att en stor del av oss inte går tillbaka till kontoret då allting lugnar sig, nån gång?
Fördelar med distansarbete är lätt att göra en lista på. Du sparar resetiden och resekostnaderna. Dessutom är det ju en miljögärning, Helsingfors luft är mycket renare nu. Till distansarbetet hör nästan automatiskt en flexibel arbetstid, med möjliga avbrott för privata ärenden, skicka barnen till skolan och gå ut med hunden. Många tycker att det är lättar att koncentrera sig på arbetet hemma. Det beror förstås på om du har ett gäng ungdomar hemma som lyssnar på musik medan de läser läxorna. Du kan utforma din arbetsplats friare, tänk att få sitta i soffan och titta ut i trädgården. Här ligger förstås en fara, en ergonomiskt riktig arbetsplats kan man inte alltid hitta in egen soffa! Om du stannar helt hemma sparar din arbetsgivare in arbetsutrymmet och kostnaderna för det.
Men om du råkar slinta på väg efter kaffet i köket, kan det hända att det inte var ett arbetsolycksfall. Det kanske du får reda ut med försäkringsbolaget.
Du behöver inte klä upp dig businesslike! Kanske jag inte behöver raka mig varje dag? Men här ligger en fara att du tappar din självaktning.
Kommer du säkert att kunna hålla din totala prestation på den nivå som din arbetsgivare förutsätter. Åtminstone kan det hända att han blir misstänksam.
Kommer du att sakna stödet av dina kollegor och den sociala dialogen på vägen till kafferummet? Alla palavrer är ju inte nödvändiga, stryk gärna många av dem, men en viss mängd face-to-face kontakt behöver vi.
En fördel är säkert att vi lär oss att använda den befintliga tekniken. Många resor kan undvikas, det finns ju också andra begränsningar för det nu. Det är säkert bra att lära sig känna sina samarbetskumpaner och kunder genom att först träffas fysiskt, men sedan kan man nog klara av många saker med distansmöten, bara man lär sig rutinerna.
Jag tror inte att en total övergång till distansarbet kommer att ske i större utsträckning. Men möjligheten att arbetet en del av dagen eller någon dag i veckan hemifrån kommer säkert att öka.
Så här som pensionär är jag aktiv i ett antal föreningar. Där är e-post, Facebook och WhatsApp oundgängliga redskap då man skall kommunicera med tio andra styrelsemedlemmar, av vilka en del ofta finns i andra länder.
Datatekniken kan användas till mycket. Min arbetskamrat på Arabia, Heljä Luikko-Sundström funderade vilken nytta man kan ha av datorer och kom redan 1987 i sin keramikrelief Leikitään (se bilden) fram till att en dator är utmärkt för att leka och spela med. Där fick hon mycket rätt!
Peter Rehnström
Kårböle Gille r.f