Pääkirjoitus – Kiertäen mennään, yhteen tullaan

Olen hyvin kiinnostunut maailmankaikkeuden syklisyydestä. En nyt muista, olenko siitä aiemmin Tanotorvessa kirjoittanut, mutta lähtökohta on se, että maailmankaikkeus koostuu eri sykleissä tapahtuvista muutoksista. Alkuräjähdys on siis sysännyt liikkeelle jättimäisen syklin, jossa synnymme, elämme, kuolemme ja taas synnymme. Yhden ison syklin sisään mahtuu laskematon määrä erikokoisia pienempiä ja lyhyempiä syklejä, jotka sahaavat tai värähtelevät ajassa.

Alkuräjähdyksen aiheuttaman syklisyyden voi havaita niin säteilyssä kuin liikkeessä ja havainnoimme niitä myös maapallolla. Isoja syklejä kutsutaan kausiksi, vaiheiksi tai ajoiksi, pienempiä syklejä kierron muutoksiksi tai vaihteluiksi. Pienimpiä syklejä kutsutaan aalloiksi ja signaaleiksi. Näitä mitataan aallonpituuksina, jotka syntyvät aallon etenemisnopeudesta suhteessa taajuuteen, tapahtumien määrään tietyssä ajassa.

Valo ja äänet kulkevat aaltoina, samoin kuin kännykän tai vaikkapa mikrossa ruokaa pommittava sähkömagneettinen säteily. Syklien kulku määräytyy luonnon perusvuorovaikutusten kautta. Kaikki fysikaaliset ilmiöt, galaksien törmäilystä ihmisten tai atomien törmäilyyn, voidaan selittää perusvuorovaikutusten avulla.

Tästä syklisyydestä seuraa meille ihmisille lukematon määrä muutoksia, jotka vaikuttavat koko olemassaoloomme. Elämme jääkauden jälkeistä lämmintä sykliä, joka on nostanut meidät kukoistukseen. Auringossa ja ilmastossa tapahtuvat sykliset muutokset vaikuttavat elinolosuhteisiimme. Veden kierron ja vuodenaikojen vaihtelut muokkaavat ruoanhankintakykyämme ja talouskasvuamme.

En ole luonnontieteilijä, mutta voin varmuudella sanoa, että nykyinen koronaepidemia on näiden syklien aikaansaannosta. Aivan samoin kuin ihmisen räjähdysmäinen leviäminen pallon joka kolkkaan. Influenssakausi on yhtä syklinen kuin vaikkapa maailmankausi. Niitä mitataan vain eri ajanjaksoissa ja niillä on eri mittakaavan liikkeelle laittavat voimat. Kaikki tapahtuu kuitenkin samoista syistä. Meille syy-seuraussuhteet ovat hämäriä, koska tapahtumat ovat epälineaarisia.

Ihminen on niin etääntynyt luonnosta ja teknistynyt, ettei se näe syklisyyttä ja systeemin keskinäistä vuorovaikutusta kokonaisuutena. Se kuitenkin ymmärtää, että välillä taloudessa menee huonommin, välillä paremmin. Ruoan hinta nousee ja laskee. Työpaikkoja tulee ja menee. Elinolosuhteet muuttuvat vuosikymmenien kuluessa. Tällä hetkellä elämme hektistä aikaa, jossa talouden muutoksia, syklien sahaamista, mitataan neljännesvuosijaksoissa, pörssikursseja seurataan päivittäin.

Tällä kaikella on vahva vaikutus elämäämme. Toiset vähättelevät koronaa, toiset kärsivät siitä tai sen patoamisen aiheuttamista toimenpiteistä suunnattomasti. Kyse on perspektiivistä ja siitä, onko nykyisellä epidemialla suoraa vaikutusta elintasoomme ja terveyteemme, ja minkä ajan kuluessa. Luemme päivittäin uutisia ja päättäjien ulostuloja ajattelematta asiaa sen syvemmin. Suhtaudumme asiaan tunteella. Jätämme epäsuorat vaikutukset usein huomioimatta.

Tilastotietoja ja talouden mittareita lukemalla voi seurata niin tämän tilanteen kuin pidempiaikaistenkin tendenssien kehitystä. Niin sairastuneiden kuin kuolleiden määrää tänään ja viime vuonna, työllisten tai konkurssien määrää suhteessa aiempaan, bruttokansantuotteen kasvua viimeisellä vuosineljänneksellä, osakekurssien liikehdintää, matkailijoiden yöpymisiä hotelleissa, ostettuja asuntoja, vuokrattuja kesämökkejä, kulutusluottamusta, lentoliikenteen kehittymistä jne.

Olen taipuvainen uskomaan, ettei ihminen hallitse nykyistä 10 000 vuoden sykliä, vaan on sen vapaamatkustaja siinä kuin koronaviruskin. Ihminen kykenee vaikuttamaan pääasiassa oman elinkaarensa mittaisiin sykleihin, mutta teoillamme on myös jälkijättöisiä seurauksia, jotka vaikuttavat maapallon elinolosuhteisiin pitkien aikojen päähän.

Korona voitetaan, mutta se jättää talouteen, ihmisiin ja ihmisten välisiin suhteisiin arpia. Koronan aiheuttama muutos kuolleisuuteen tai talouteen ei tule pitkällä aikavälillä näkymään kuin pienenä anomaliana, poikkeamana, joka tasoittuu, kun sykliä katsotaan pidemmässä mittakaavassa. Tämä johtuu vuorovaikutuksesta ja sen aiheuttamista luonnollisista takaisinkytkennöistä.

Ymmärrän hyvin, jos epidemian vaikutukset koskettavat henkilökohtaisesti, mutta niiltä ei pysty välttymään kukaan. Kaikki on tietysti suhteellista. Ennustan, että parin vuoden päästä taivastelemme jälleen ilmaston- ja rakennemuutoksen aiheuttamia tuhoja ja tulevaisuudenuhkia, kykenemättä vaikuttamaan prosesseihin yhtään sen enempää kuin nytkään.

Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *