Kirsti Kallansalo on Kaarelan uusi stadiluotsi

– Käykää katsomassa ehdotuksia ja kommentoikaa niitä, stadiluotsi Kirsti Kallansalo sanoo.

Kaikissa Helsingin suurpiireissä toimii stadiluotsi, joka auttaa asukkaita löytämään oikeat vaikuttamiskanavat Helsingissä. Helsingin stadiluotsitoiminta alkoi vuonna 2018. Idea stadiluotsitoimintatavasta on lähtöisin kaupunkilaisilta itseltään. Jokaiselle seitsemälle stadiluotsille on nimetty kaupunginosat, joissa hän vauhdittaa kaupunkilaisten aloitteita sekä auttaa alueen verkostoja löytämään toisensa.

Stadiluotsin työnä on rakentaa siltoja kaupunkilaisten ja kaupungin hallinnon välille sekä auttaa ihmisiä osallistumisessa ja vaikuttamisessa.

Stadiluotseilta saa tietoa, ohjausta ja neuvontaa osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. Stadiluotsit kehittävät ja toimeenpanevat osallistuvaa budjetointia yhteistyössä kaupungin toimialojen kanssa sekä huolehtivat osallistuvan budjetoinnin yhdenvertaisesta toteutumisesta alueillaan.

Tällä hetkellä on meneillään osbun, eli OmaStadin toinen kierros, joka toteutetaan vuosina 2020-2022, jolloin kaupunkilaiset pääsevät jälleen ideoimaan, suunnittelemaan ja päättämään mihin kaupunki käyttää 8,8 miljoonaa euroa. Stadiluotsit tukevat asukkaita kaikissa prosessin vaiheissa.

Kaarelan ja pohjoisen suurpiirin stadiluotsina on toiminut marraskuusta lähtien Kirsti Kallansalo, joka korvasi aiemman stadiluotsimme Ella Tanskasen. Läntisen suurpiiriin stadiluotsina jatkaa yhä Silja Lindblad, joka vastaa mm. Haagan, Konalan ja Pitäjänmäen alueista sekä kaupungin ruotsinkielisten asukkaiden luotsaamisesta.

Kuka Kirsti?

Kirsti 52-vuotias ja syntynyt Espoossa. Nykyisin hän asuu Vantaan Vaaralassa avomiehensä ja kolmen kissansa kanssa. Urheilee, harrastaa liikuntaa sekä kissoja.

Kirsti on koulutukseltaan yhteisöpedagogi. Itse asiassa viittä vaille valmis AMK yhteisöpedagogi. Hän on tehnyt uransa Vantaan ja Helsingin kaupungeilla nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajana.

– Olen toiminut nuorten kanssa eri tehtävissä; 10. luokan nuoriso-ohjaajana, Nuorisoasiainkeskuksen nuorisotaloilla ohjaajana ja nuorten ennaltaehkäisevässä päihdetyössä sekä Mellunkylän aluetyömallin kehittämisprojektissa. Olen ollut seitsemän vuotta aluetyöntekijänä Jakomäessä, jossa minulla on yhä vakanssi, Kirsti kertoo.

Kirsti on virallisesti Kaarelan aiemman stadiluotsin Ella Tanskasen työlomasijainen. Ella siirtyi nuorten osallistuvan budjetoinnin RuutiBudjettiin, joka on Helsingin nuorisopalveluiden malli OmaStadille. RuutiBudjettiin osallistuu vuosittain yli 10 000 nuorta. Joka toinen vuosi nuorilla on Ruutibudjetin lisäksi mahdollisuus osallistua Helsingin kaupungin osallistuvaan budjetointiin OmaStadiin.

BuddySchool

Kirsti tuli stadiluotsiksi maahanmuuttajanuorille suunnatusta Buddyschool -hankkeesta. Mun Stadi nuorisopalvelujen alla toimivan maahanmuuttajanuorten Helsingin Buddyschool-hankkeessa vanhemmat oppilaat opettivat vertaisopetuksen menetelmin nuorempia oppilaita.

– Tavoitteena oli tunnistaa nuorten kyvykkyyksiä ja vahvuuksia, luoda onnistumisen kokemuksia sekä parantaa opiskelumotivaatiota ja -tuloksia. Vuorovaikutus syntyi yhteisen tekemisen kautta ja pienen purtavan kera.

Kirsi koordinoi koulujen kanssa tapahtuvaa yhteistyötä yhdessä opettajien ja sidosryhmien kanssa. Hanke oli viisivuotinen ja päättyi viime vuonna.

Kaarela hanskassa

Viimeiset pari kuukautta ovat menneet verkostoitumisessa, alueemme toimijoita tapaillessa ja yhteistyökuvioita rakennellessa. Kirsi tekee tiivistä yhteistyötä alueen toimijoidem, asukkaiden ja läntisen suurpiirin stadiluotsin Silja Lindbladin ja Länsi-Helsingin palvelualueen yhdyskuntatyöntekijä Tuija Salovaaran kanssa.

– Korona-aika vaikuttaa tietysti työhön, kun ryhmiä ei voi tavata kasvokkain. Teams-verkostot ovat oleellisessa asemassa.

OmaStadi

Stadiluotsin tehtävänä on koordinoida osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-hankkeita ja niiden toteutukseen liittyviä OmaStadi-alueraksoja. OmaStadi-hankkeiden alueraksoja on pidetty koko alkuvuosi. Lännen alueraksa pidettiin helmikuun lopussa.

– Prosessi on nyt sulkeutunut, eli uusi ehdotuksia ei oteta enää vastaan. Seuraavaksi siirrytään viilaamaan olemassa olevia ehdotuksia. voi siis täsmentää ja muokata vielä 30.4. saakka alustalla OmaStadi.hel.fi.

Teemaraksat ovat myöhemmin keväällä. Niissä on mahdollisuus keskustella ehdotuksen yksityiskohdista, kustannuksista sekä mahdollisesta paikasta yhdessä kaupungin asiantuntijan kanssa.

– Sitten pidetään ehdotusten esittäjien kanssa erilliset teemaraksat, joiden perusteella tehdään kustannuskehikko, Kirsti kertoo.

Kaikki mukaan!

Mukaan päässeet ehdotukset pääsevät syksyllä äänestykseen. Läntiselle suurpiirille on budjetoitu 1 228 890 euroa määrärahaa, joka on aluekohtaisesti kaikkien yli 12-vuotiailla helsinkiläisten käytettävissä. Eniten ääniä saaneet hankkeet ehdotukset toteutetaan.

– Suosittelen asukkaita käymään katsomassa ehdotuksia ja kommentoimaan niitä. Kaupungin asiantuntijat ovat valmiita asukkaiden kanssa käytävään vuoropuheluun, Kirsti summaa.

Ei muuta kuin syksyllä kaikki sankoin joukoin äänestämään! Jos syntyy Kaarelan osalta kysymyksiä, niin Kirstiin voi olla yhteydessä:
Kirsti Kallansalo, kirsti.kallansalo@hel.fi

Haagan, Konalan ja Pitäjänmäen hankkeiden osalta voi olla yhteydessä Siljaan:
Silja Lindblad, silja.lindblad@hel.fi

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *