Gamlas och Kannelmäki – vår stadsdel – Bök i Kårböle

För en tid sedan (9.1.) publicerades i HBL en artikel om en ung amatörheraldiker, Arttu Rintanen, som planerat vapensköldar för Helsingfors stadsdelar. En motsvarande artikel kom sedan också i Helsingin Sanomat den 29.1. Jag tyckte att vapnen såg fina ut och var glad att hitta min egen stadsdels vapen där, vackert med två kanteler. Kannelmäki är ju ett vackert klingande namn och vapenskölden symboliserade detta väl.

Men hur blev det med Gamlas, det syns inte i vapnet. Varifrån kommer namnet Gamlas? Till min glädje fick jag nyligen i min hand Kårböle ungdomsförenings fina 120 års historik. Där kan man finna mera kunskap om Gamlas. Bäst är det förstås om du själv köper den via min skrivarkollega Astrid Nurmivaara, den är ju faktiskt tvåspråkig! (På gränsen mellan två städer – Kahden kaupungin rajalla, Kårböle ungdomsförening 1901 – 2021)

Men kort om Kårböle och Gamlas. Det äldsta kända dokumentet som nämner Kårböle, är protokollet från ett lagmansting i Helsinge Tolkby, lett av Klas Fleming 1 mars 1417. En av de närvarande nämndemännen var Magnus från Karisbola (Kårböle). Med litet fantasi kan vi inbilla oss att han kunde ha gett namn åt Magnuskärr.

Vid storskiftet år 1781 indelades Kårböle i sex jordbrukshemman, Abrams, Husbacka, Gamlas, Malmgård, Tolfmans och Jönsas. Ur Tolfmans utbröts senare Grankulla, Håkansdal, Fridkulla och Stenkulla. Ur Malmgård utbröts Storkens, Nydal, Alkärr, Magnuskärr och Pilslätt.

1946 inkorporerades de södra delarna av Helsinge socken med Helsingfors, då delades Kårböle. På Helsingfors sida blev Södra Kårböle bestående av Gamlas, Malmgård, Magnuskärr och Magnusåker (senare även utbyggda Kungseken och Hongasmossa). Gamlas gavs 1959 av stadens namnkommitté det finska namnet Vanhainen (inte speciellt vackert), vilket väckte protester bland befolkningen. Ett allmänt möte beslöt att anhålla om namnbyte till Kannelmäki, vilket staden godkände.

Allt det här är ju bra och demokratiskt, men nu står vi här med ett vackert vapen som motsvarar det finska Kannelmäki, men inte har någon historisk motsvarighet i stadsdelens agrara förflutna med gården Gamlas. Det här är säkert inget stort problem, ingen har ju ännu beslutat ta hand om vapnet, men om vi gör det, bör vi samtidigt komma ihåg att bygdens agrara historia är intressant att bekanta sig med och den borde rimligtvis beaktas.

Peter Rehnström
Gamlasbo, medlem i Kårböle Gille och Kårböle ungdomsförening

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *