Tillsammans är vi starka – Bök i Kårböle
Ofta har jag tänkt på att vad det är som gör att vi finlandssvenskar har ett starkare socialt kapital och forskning har visat att det är just det sociala kapitalet som ger välmående och hälsa. Att utgöra en minoritet i en större kultur är utmanande och det tvingar oss att tillsammans fundera på lösningar som främjar vårt språk och våra egna seder och bruk. Inom finlandssvenskheten finns också många subkulturer, som inte nödvändigtvis delar alla kännetecken för den övergripande kulturen. Landsbygdens finlandssvenskar från områden i Österbotten och Nylands kransområden har ett annat förhållningssätt än de som vuxit upp i Helsingfors. Här i Kårböle samsas dessa subkulturer på ett inspirerande sätt. Många är inflyttade från Svenskfinlands olika områden och vi lär oss mera om varandra och hittar det som är viktigt här och nu.
Människan blomstrar bäst när hon har ett stark gemenskap omkring sig och när hon känner sig trygg i sitt språk och sin kultur. Det borde vara en självklarhet att olika grupper av människor skulle kunna leva i fredlig samexistens med varandra, med öppenhet och intresse för andra, och med en stark känsla av egen identitet och positiv kraft. Att med makt och förtryck försöka härska över andra ter sig för oss i ett demokratiskt land som ett gammalt och förlegat sätt att existera i denna värld. Finland har haft tillräckligt med egna erfarenheter av detta gamla sätt.
Plötsligt hände det bara. Förtrycket och maktövertagandet visade sig i full kraft med stöd av ett krigsmaskineri, som skapar skräck, död och förtvivlan. Vårt kollektiva krigstrauma i Finland och hela Europa aktiverades på en gång. Detta innbeär en möjlighet för förändring och läkande ifall vi klarar av att hålla situationen för varandra och uttrycka de känslor som väcks i oss. Känslor som trycks ned skapar bara lidande, medan känslor som uttrycks hjälper oss att hålla oss funktionsdugliga och välmående. Traumarespons kan ta sig uttryck på många sätt, man kan blir helt paralyserad och känna sig hjälplös eller så blir man överagiterad, arg och ångestfylld. Man kan vilja gå till attack och försöka demonisera den andra. Inget av dessa tillstånd ger oss kloka sätt att relatera och lösa situationen.
Nu är det viktigt att sköta om sitt eget välmående, det hjälper ingen att dras med i rädslans djupvatten och börja se världen som ett hopplöst ställe och låta rädslan ta över. Nu gäller det att fokusera på det goda, hitta sätt att hjälpa andra och sätt att lugna det egna nervsystemet. Det kan vi hjälpa varandra med i våra sociala gemenskaper. Genom att komma samman, prata och dela känslor kan vi kollektivt reglera vårt känslotillstånd. Känslor smittar till andra, så ifall vi kan stärka hoppet och känslan av att det goda är starkare och kärleken och ljuset vinner över mörkret, så skapar vi en större resiliens också kollektivt. Det kan vi skapa i vår egen stadsdel i våra egna sociala gemenskaper trots att det händer fruktansvärda saker i andra länder.
Att hitta saker att vara tacksam över hjälper också att stärka den positiva livskraften. I Kårböle Gille är vi speciellt glada och tacksamma över vår renoverade skolbyggnad på Sorolavägen. Den är byggd för ca. 100 år sedan och efter konstaterande av fuktskador, så valde staden att satsa på att återställa den på ett mycket lyckat och vackert sätt. Ibland är det klokare att behålla det gamla än att riva och bygga nytt.
Vi utmanas nu via de stora frågorna som vi tillsammans måste lösa att hitta en känsla av en större gemenskap på den planet vid delar. Nu är det Europas tur att hitta kraften tillsammans på ett nytt sätt och hittills ser det lovande ut. Det som händer i världen påverkar oss alla i och med stigande priser och förändrade villkor. När vi har en känsla av stark gemenskap i den kultur vi lever i så är det lättare att ta emot också motbjudande förändringar och hitta på nya kreativa lösningar.
Harriet Fagerholm
Kårböle Gille r.f