Aluealtisti palveluksessanne

– Jos joskus iskee päänsärky, niin otan alttoviuluni esille ja ryhdyn soittamaan. Soittamisessa on vahvasti mukana hengitys. Elämä pysyy kasassa, kun soitan, Laura Kajander toteaa onnellisena.
Erilaisiin tilaisuuksiin alttoviulunsa kanssa ilmestyvä musikantti on ehkä jo monelle kaarelalaiselle tuttu näky. Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) alttoviulisti Laura Kajander on jo muutamien kuukausien ajan ehtinyt liikkua alueella altistuen ja altistaen asukkaita vuorovaikutteisiin musiikillisiin kohtaamisiin.
Polkupyörällä liikkuva Laura tarjoaa barokkimaistiaisia soiton ja juttelun muodossa. Laura on joko ilmestynyt sovitusti tai sitten vain sattumalta esimerkiksi puistoihin, aukioille, kauppoihin tai vaikkapa baariin. Kyseessä on osa FIBOn Helsinki-mallin Kaarelan alueelle sijoittuvaa Juurilla-nimeä kantavaa hanketta.
Aluealtistina Kaarelassa
Alueella liikkunut orkesterin alttoviulisti eli aluealtisti kohtaa asukkaita ja samalla altistaa heitä barokkimusiikin puhuvaan maailmaan.
– Olen nauttinut kovasti erilaisista ihmiskohtaamisista. Moni on alkuun ihmetellyt, epäröinyt ja suhtautunut hieman varovaisesti. Silloin ryhdyn soittamaan, porukka hiljenee ja mielenkiinto yltyy, kuvailee Laura tyypillistä ensitunnelmaa.
Kesällä tehty päivän mittainen kiertue ympäri Kaarelaa on aluealtistina Lauralle yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista. Päästötön maraton alkoi Kauppakeskus Kaaresta ja kulminoitui illansuussa Kannel-Krouviin. Kiertue hoitui näppärästi ja ympäristöä kunnioittaen pyörällä. Päivään mahtui monenlaisia hetkiä ja monenlaista suhtautumista.
– Oli aivan tähtihetki soittaa barokkimusiikkia Kannel-Krouvissa. Vastaanotto oli lämmin ja kiinnostunut. Kaikki kuuntelivat. Takana oli melkoisen pitkä päivä ja heittäydyin tunnelman vietäväksi sen kummemmin miettimättä.
Aluealtisti on jatkossakin mukana erilaisissa tapahtumissa, kokoontumisissa ja esityksissä, niin yksin kuin FiBOn konserteissa. Alttoviulistin sijaan altistajina voi olla myös muiden soittimien soittajia. Kansallisteatterin kanssa yhteistyössä on toteutettu mm. Naapuripöytä ja Ihme! -esityksiä, jotka liittyvät Kansallisteatterin samanaikaiseen Kaarella-yleisötyöhankkeeseen, josta on kerrottu lehtemme aikaisemmissa numeroissa.
Hyvien kokemusten myötä on näitäkin esityksiä antoisa kehittää eteenpäin.
– Olen vieraillut palvelutaloissa, seurakunnassa ja kouluissa. Musiikki on herätellyt kuulijoissa monenlaisia tunteita.
Puhuvaa musiikkia alttoviulun kera
– Barokkimusiikki on puhuvaa musiikkia, jossa kielen ja sävelen suhde on erityisen voimakas, Laura kertoo. – Musiikilla voidaan tuoda koko ihmisen tunneskaala esiin.
Usein barokkiin yhdistetty mahtipontisuus on Lauran mielestä tavallaan eräänlainen hämmennys. Barokkimusiikki on keveää, ilmavaa ja hengittävää. Siinä vuorottelevat paino ja keveys, sisään- ja uloshengitys.
Kaksisataa vuotta vanha alttoviulu on kulkenut Lauran mukana yli kolmekymmentä vuotta. Hän oli noin 20-vuotias, kun isoisä päätti, että soittimen on oltava mahdollisimman hyvä. Sopiva soitin löytyi sitten Lontoossa sijaitsevasta viulukaupasta.
Alttoviulu eroaa taas viulusta siten, että se on jousisoittimena suurempi ja tummaäänisempi kuin viulu.
– Tämä on mun suurin rakkaus ja sieluni pelastaja. Teen paljon toimistotöitä. Jos joskus iskee päänsärky, niin otan alttoviuluni esille ja ryhdyn soittamaan. Soittamisessa on vahvasti mukana hengitys. Mun elämä pysyy kasassa, kun soitan, hän toteaa onnellisena.
Isovanhemmat olivat eläessään Lauralle äärimmäisen rakkaita ja heiltä on siirtynyt tiettyä arvomaailmaa.
– Jos rahaa oli, niin ostettiin viulu tai taulu. Ja jos ei ollut, niin sitä hankittiin, jotta saatiin soittimia tai tauluja.
Soittajan tie
Helsingissä syntynyt ja Espoossa kasvanut Laura on soittanut 9-vuotiaasta lähtien. Ensi alkuun instrumenttina oli viulu, mutta myöhemmin hän siirtyi alttoviuluun. Päätös muusikon urasta syntyi nuoruusvuosina ja Laura päätyi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan.
– Elämän nälkä veti kuitenkin maan rajojen ulkopuolelle, Laura kertoo.
Hän on opiskellut musiikkia mm. Itävallassa ja Hollannissa. Salzburgissa Laura tapasi tulevan aviomiehensä. Perheen perustamisen tultua ajankohtaiseksi päätettiin muuttaa Suomeen. Perulaiselle miehelle Suomi oli se toiseksi paras vaihtoehto, Perun jälkeen, Laura nauraa.
Viimeiset pari vuotta Laura on asunut Malminkartanossa, mutta on muuttanut nyt Pohjois-Haagaan.
Suomalainen barokkiorkesteri 30 vuotta
Suomalaisella barokkiorkesterilla on meneillään juhlavuosi. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävällä Kuudennen kerroksen orkesteri -nimellä perustetulla orkesterilla on ollut tärkeä rooli barokkiliikkeen tuomisessa Suomeen. Laura toimii nykyisin FiBOn toiminnanjohtajana ja vastaa sen hallinnollisista ja taloudellisista asioista.
Kajander korostaa, että orkesteri tarjoaa monipuolista ja laaja-alaista osaamista. Kaikki ovat ammattimuusikoita. Orkesterilla on oma konserttisarja Helsingin Ritarihuoneella. Orkesteri kiertää myös ympäri Suomea ja on esiintynyt useasti esimerkiksi Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa ja Turun musiikkijuhlilla. Euroopasta tutuimpina esiintymisareenoina ovat saksalaiset, itävaltalaiset ja pohjoismaiset salit.
Juurilla-hanke sai alkunsa kun orkesterin toimintaa tunteva Helsingin kaupungin edustaja vinkkasi tulevasta apurahahausta.
– Meille kerrottiin Helsingin mallin tavoitteista, jotka istuvat luontevasti FiBOn toimintaan. On hienoa, että kaupunki tukee tällaisia hankkeita.
Lähiaikoina aluealtisti Lauran ja FiBOn voi tavata esim. Taiteiden yössä Kanneltalolla ja Malminkartanon Elojuhlissa.
Teksti: Nina Eriksson
Kuva: Jauri Varvikko
SUOMALAINEN BAROKKIORKESTERI
- Perustettu Helsingissä vuonna 1989
- Vuoteen 2009 asti Kuudennen kerroksen orkesteri
- Valtionosuusorkesteri vuodesta 2006 lähtien (3 henkilötyövuotta;
12 henkilötyövuotta vuonna 2019) - Esiintynyt ympäri Suomea ja Eurooppaa kuten Espanjassa, Islannissa,
Italiassa, Itävallassa, Saksassa - Levyttänyt uutta musiikkia. Esimerkiksi FiBO Records -sarjan toinen levy Helsinki Window omistettiin täysin periodisoittimille sävelletylle uudelle musiikille.
- Barokkimusiikin lisäksi klassisen, varhaisromantiikan ja nykymusiikin taitaja
- Toimisto sijaitsee Pohjois-Haagassa Aino Acktén tiellä 8 G
P. 040 821 0651, toimisto@fibo.fi - www.fibo.fi