Från Kårböle i Hälsingland till Kårböle i Helsinge – Bök i Kårböle
Mycket slängs, men ändå sparas lösöre av olika slag, även till synes obetydligt sådant, och av olika orsaker.
Så också i Kårböle ungdomsförening, där man sparat en tavla med ett protokollsutdrag och ett tidningsurklipp med fotot av en främmande man. Det upplevdes så värdefullt att det inramades och hängdes upp i salen på Håkansbergs ungdomsföreningslokal.
Efter lite detektivarbete och innantilläsning av den bleka texten på tavlan klarnar endel saker.
Kårböle församlings kyrkostämmas möte 19.12.1948… Kårböle församlings kyrkostämma, samlad kring gemensamma överläggningar rörande kyrkans och skolans angelägenheter , framför till sin namne,
Kårböle by i Finland sina bästa hälsningar och välgångsönskningar för framtiden. Protokollsutdraget har överlämnats åt Kårböle uf av kyrkoherde E.Brundin 31.3.1949.
Mannen i tidningsurklippet är alltså kyrkoherde Einar Brundin och det står att han gästade Esbo kyrka där han stod i sin 230:nde nordiska predikstol.
I Kårböle gick man man ur huset för att höra kyrkoherdens hälsning från Kårböle i Sverige.
I protokollet för Kårböle uf 10.4.1949 finns faststansat ett tidningsurklipp som ger förklaringen.
Kyrkoherde Brundin hade 40 år tidigare hållit sin första predikan i Kårböle kapell och då han återvände och höll sin predikan hade han tagit initiativet till att inleda närmare kontakt mellan Kårböle i Sverige och Kårböle i Finland. Kontakter till Finland hade ju skapats under krigstiden, men hade intiativet tagits på basen av Finlands behov av hjälp under och efter kriget eller valdes Kårböle enbart på grund av namnet?
Hur visste man i Kårböle i Hälsingland överhuvudtaget då om en namne i Finland?
Harry Peldan, den dåtida ordföranden i Kårböle uf, hälsade kyrkoherde Brundin varmt välkommen tillsammans med alla de intresserade kårbölebor som fyllde festsalen på Håkansberg i mars 1949. Kyrkoherde Brundin berättade om Hälsingland och hälsingarnas seder och berörde särskilt förhållandena i Kårböle. Han illustrerade framställningen med skioptikonbilder, den tidens diabilder i glas, som med jämna intervaller byttes ut till följande. Det finns skäl att tro att kyrkoherde Brundin övernattade på Abrams hemman i Kårböle ( Gruvsta).
I föreningens aprilprotokoll antecknas intresset för att inleda brevkontakt med kårbölebor i Hälsingland.
Följande personer önskade skriva brev: Börje och Kurt Juslin, Rolf Santala, Erik Löfgren, Ejda Winqvist, Ros-Maj och Margit Westerholm, Gunda Lönnberg, Berit Holmberg, Maj och Mia Löfgren, Kurt Söderberg, Olavi Helin och Jarl Felin. Huruvida brevskrivandet kom igång känner vi inte till. Idag 70 år senare har några av personerna blivit tillfrågade, men dessa kan inte erinra sig en sådan aktivitet.
Hbl skriver vidare att prosten Otto Weckström inbjuds till återinvigningen av Kårböle kyrka i Hälsingland. Avsikten är att någon eller några från Helsinge Kårböle skall resa med.
Hbl skriver också att Kårböle uf överlämnade en vackert textad adress till kyrkoherde Brundin med texten: ”En hälsning från Kårböle by i Helsinge till sin namne i Sverige”. Samtliga närvarande bybor hade undertecknat adressen, som var tänkt att inramas och förvaras i Kårböle kyrkas sakristia. Tror du att den fortfarande finns på väggen i sakristian i Kårböle kyrka i Hälsingland?
Idag berättar Google att Kårböle i Hälsingland ligger vid Kårån, en mindre sidoå till Ljusnan.
Pilgrimsleden, Sankt Olofsleden följer Ljusnan till Nidarosdomen dvs Domkyrkan i Trondheim. Att den har en sträckning på den finska sidan från Åbo gör anknytningen speciellt intressant.
I Kårböle Hälsingland har man återuppbyggt en stavkyrka, Kårböle kapell som har sin förebild i en medeltida offerkyrka. Till övriga sevärdheter hör Kårböle Skans,en försvarspost mot Norge.
Kårböle by med ca 100 invånare evakuerades pga skogsbränderna år 2018.
Nu är platsen välbesökt av turister som vill se förödelsen. Till minnet av släckningsarbetet restes i år en minnessten med devisen Tillsammans är vi starka.
Astrid Nurmivaara