Glada vi i skolan gå – Bök i Kårböle

Nu är det dags igen för 61 000 barn att börja sin skola. De kommer att få gå i en av världens bästa skolor och kommer därför att höra till världens bäst utbildade när de om 15 till 20 år kommer ut i arbetslivet. Men ett hurudant arbetsliv kommer de att möta? Vilka yrken kommer att erbjudas dem? Kommer de alla att få ett jobb? Dessa frågor ställer sig många.

Hur såg det åt då jag första gången blev tillfrågad vad jag ville bli? I skolan fanns yrkesvägledning, som jag inte har något minne av förutom att jag sade: Jag vill helst inte jobba inne och vill inte ha något ansvar! Hur gick det sen?

Då jag klarade mig bra i matematik, lyssnade jag på vad de andra pojkarna skulle göra (Norsen var pojkskola). Många skulle söka sig till Tekniska högskolan, Poli. Så gick det utan att jag visste någonting om vad en ingenjör jobbar med. På sommaren hade jag jobbat på en skärgårdsbåt och träffat pojkar som skulle bli skeppsbyggare, det lät trevligt så där började också jag. Efter två års studier hörde jag rykten om att framtiden för skeppsbyggnaden inte var så säker, så jag flyttade över till maskinbyggnad. Därefter kom ännu en förändring. Det erbjöds ett diplomarbetsuppdrag på Arabias porslinsfabrik inom det nya området ADB (numera kallas det IT). På den vägen slank jag in på den nya teknologins område. Men efter sex år övergick jag till andra ledningsuppgifter. Efter fem olika uppgifter på den fabriken bytte jag arbetsgivare tre gånger innan min pension. Varje gång måste jag lära mig en hel del nya områden. Maskinbyggnad sysslade jag aldrig med. Kunde jag på något sätt ha förberett mig för detta? Nej!

Vad skall vi då ge för råd åt de unga som börjar sin utbildning? Det är säkert bra att hitta ett yrkesområde som man känner något för, men det är lika viktigt att fundera på om det finns några jobb inom det området. Vi kan vara säkra på att det i framtiden behövs kunniga människor inom utbildning, sjukvård, omvårdnad, informationsbehandling, logistik, ekonomiadministration, marknadsföring och energiproduktion. Många tror att datorerna, robotarna och den artificiella intelligensen kommer att avskaffa många jobb. Visst kommer förändringar, men de är oftast långsammare än vad vi tror.

Viktigt är att lära sig lära. Alla behöver lära sig nytt längsmed hela livet. Lär dig att skaffa information. Lär dig att vara kritisk till den information du finner. Lär dig många språk. Lär dig att samarbeta med andra. Bygg upp nätverk till andra människor, också i andra länder och kulturer. Var redo för förändringar av många slag. Arbeta alltid för förbättringar. Kom ihåg att ta ditt ansvar för andra människor och hela naturen. Lycka till!

 

Peter Rehnström

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *