Kanneltalo kutsuu

Kesäkuinen terve!

Edellisessä kirjoituksessani kerroin osallistuvani Potkua osallisuuteen -seminaariin, joka järjestettiin 31.5. Kaupungintalolla. Seminaarin ohjelma oli varsin kiinnostava alueellisen asukasosallisuuden näkökulmasta ja tällä kertaa käsittelen palstallani seminaarin antia ja ylipäätään Helsingin uuden osallisuusmallin tarjoamia mahdollisuuksia osallistavan budjetoinnin osalta. Seminaarin avauspuheenvuoron piti apulaispormestari Nasima Razmyar. Razmyar muistutti, että Helsinki on ottanut osallisuuden toimintasuunnitelmassaan varsin tärkeäksi kokonaisuudeksi. Ja osallisuuden ja osallistumismahdollisuuksien merkitys ei ole ainoastaan Helsingin keksintö: Kuntalaki velvoittaa osallisuuden ulottuvan koskemaan kaikkia kaupunkilaisia. Uuden osallisuusmallin tarkoitus on mahdollistaa kaupunkilaisten pääsy lähemmäksi päätöksentekoa ja mahdollistaa vaikuttamismahdollisuuksia myös sellaisille kuntalaisille, jotka eivät perinteisesti ole olleet osallisuusaktiiveja. Razmyarin sanoin Helsingin kaupungin osallisuus- ja vuorovaikutusmalli korostaa yksilöiden osaamista ja omaehtoista toimintaa.

Osallisuustyöryhmän puheenjohtaja toimii kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan johtaja Tommi Laitio. Laitio on useasti korostanut osallisuuden mahdollistamisen tärkeyttä puheenvuoroissaan. Osallisuusmallissa korostuu kolme kokonaisuutta: Yksilöiden ja yhteisöjen osaamisen ja asiantuntemuksen hyödyntäminen, kaupunkilaisten omaehtoisen toiminnan mahdollistaminen ja yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien luominen. Tasavertaisuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin tasapäisyys. Laitio onneksi nosti esille myös sen, että Helsinki moninaisuudessaan tarvitsee eri alueisiinsa omanlaisia tukitoimia. Osallisuusmallissa huomioidaan tämä.

Osallisuustyöryhmän yksi isoimmista uusista avauksista on Helsingissä käynnistyvä osallistuva budjetointi. Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunkilaiset pääsevät vuosittain päättämään 4,4 miljoonan euron suuruisen summan käyttökohteista. Käytettävissä oleva raha jaetaan kaupungin seitsemän suurpiirin asukasmäärien mukaan. Kaarela kuuluu pohjoiseen suurpiiriin ja alueemme Stadiluotsina toimii Ella Tanskanen. Ehdotukset kootaan yhteen ja lopuksi äänestetään. Tähän päätöksentekoon pääsevät myös nuoret mukaan, sillä kaikki yli 12 -vuotiaat ovat äänioikeutettuja.

Kaupunkilaiset ehdottavat ensin itse asioita, joihin haluaisivat oman alueensa rahapotin jakaa. Tämän jälkeen ideoista valitaan toteutuskelpoiset yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa. Vaikka virkamiehet ovat mukana valmistelussa niin asukkailla on viimeinen sana siihen, mitkä ehdotukset toteutetaan. Tässä kaikessa asukkailla on apunaan oman alueensa Stadiluotsit, jotka ovat alueella apuna mm. äänestysten valmistelutyössä. Stadiluotsien tehtävänä on varmistaa, että oman asuinalueen hankkeiden valmistelu toteutetaan moniäänisesti ja yhdenvertaisesti. Helsingillä on varsin korkealle asetettu rima, sillä tavoite on saada kaikki helsinkiläiset jollain tavalla mukaan osallistuvaan budjetointiin.

Ensimmäisiä ehdotuksia on tarkoitus kerätä jo syksyllä 2018. Ehdotettavat ideat voivat olla periaatteessa ihan mitä vain, esimerkiksi oman alueen julkisiin tiloihin tehtäviä korjauksia tai alueellisia tapahtumatoiveita. Eli ehdotukset voivat suuntautua käyttömenoihin tai investointeihin. Yksittäisen ehdotuksen minimisumma on 35 000 €. Suhteellisen suurelta summalta tuntuva vähimmäismäärä on määritelty, jotta ehdotuksilla oikeasti saavutetaan alueellista vaikuttavuutta.

Tässäpä tiiviisti kaupungin osallisuusterveiset. Osallistuvan budjetoinnin lisäksi Helsingissä käsitellään kuntalaisten aloitteet huolellisesti ja asukasiltoja järjestetään eri kaupunginosayhdistysten kanssa. Tiloja avataan kaupunkilaisille yhä enemmän Varaamo.hel.fi-palvelun kautta. Ja Helsinki Appia kehitetään niin, että kaupungin tapahtumat ja palautteenantomahdollisuus löytyvät samasta sähköisestä alustasta.
Odotan innolla syksyä ja meidän alueen osallistuvan budjetoinnin käynnistymistä. Otetaan kesä rennosti, syksyllä hommat jatkuvat isosti!

Ia Pellinen
040 168 6270, ia.pellinen@hel.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *