Kanneltalon uusi johtaja Ia Pellinen: Taide kuuluu meille kaikille

Kanneltalon uusi johtaja Ia Pellinen on Länsi-Helsingin kasvatti. Lapsuutensa hän asui Pohjois-Haagassa, jossa myös kävi koulunsa. Ia tunteekin Kaarelan olevan lähellä sydäntään.

Kanneltalon uusi johtaja Ia Pellinen on Länsi-Helsingin kasvatti. Lapsuutensa hän asui Pohjois-Haagassa, jossa myös kävi koulunsa. Ia tunteekin Kaarelan olevan lähellä sydäntään.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pari viikkoa sitten Kanneltalon uudeksi johtajaksi valittu Ia Pellinen suhtautuu tehtäväänsä uteliain ja samalla luottavaisin mielin. Hulinaksi ei ole tarkoitus laittaa, sillä perusrakenteet pysyvät entisellään, mutta ohjelmapainotuksiin tullaan lisäämään matalan kynnyksen tapahtumia.
– Odotan innolla tulevaa, Ia sanoo.

 

– Kanneltalolle on jo iso muutos, kun Antti siirtyi kokonaan Malmitalolle, sanoo Pellinen.
Antti Manninen ehti toimia Kanneltalon johtajana 20 vuotta.
– Jos asioita on liikaa, niin rauhaa ei ole. Muutoksissakin tarvitaan rauhaa, pitää pysähtyä miettimään, mitä halutaan ja kenelle. On tärkeää huomioida eri asiakasryhmät.
Kanneltalo on parina viime vuotena monipuolistunut kulttuuritarjonnaltaan ja ohjelmaprofiililtaan. Ja tästä on hyvä jatkaa.
– Kanneltalo toimii alueella ennen kaikkea alueen asukkaita varten ja samalla kaikkia helsinkiläisiä varten. Kanneltalo on kaikkien asukkaiden talo, jossa huomioidaan eri ikäryhmät ja ihmisten erilaiset elämäntilanteet.

Paikalliset toimijat mukaan
Pellinen pitää ensiarvoisena yhteistyötä paikallisten toimijoiden kuten Kaarela-Seuran ja Kannelmäki-liikkeen kanssa. Erilaisten matalan kynnyksen kulttuuritapahtumien lisääminen ja asukasosallisuuden vahvistaminen ovat oleellisia asioita. Osallistamalla ja sitouttamalla eri osapuolia luodaan juuri alueen näköistä toimintaa.

Kahvilan stagella tapahtuu
Kanneltalon aula ja kahvilan yhteydessä sijaitseva esiintymistila voisi tulevaisuudessa toimia vielä vahvemmin erilaisten tapahtumien keskipisteenä. Kahvion stagella, joka siis toimii myös esiintymistilana, järjestetään jo nyt esimerkiksi Maksuton maanantai -tapahtumia, joissa on vierailevia esiintyjiä ja yhteislaulutilaisuuksia, mm. Juurilla-klubi, Kluden bingo, Silmänkääntäjät ja teosesittelyjä.
– Aion itse tulla tekemään töitä myös täällä Kanneltalon aulassa, lupaa vastavalittu johtaja.
Tällä hetkellä Kanneltalossa työskentelee vakituisesti kuusi työntekijää.
– Täällä on todella taitavia työntekijöitä, joiden kanssa on hyvä työskennellä. Kaikkea ei osaa eikä tarvitsekaan tehdä itse. Jokaisen asiantuntemusta ja osaamista tulee tukea.

Laaja tuntemus alalta
Pellisellä on monivuotinen ja laaja kulttuurialan tuntemus. Hän on suorittanut Humanistisessa ammattikorkeakoulussa eli Humakissa ensin kulttuurituottajan AMK-tutkinnon ja sittemmin myös maisteritasoisen ylemmän AMK-tutkinnon.
Kanneltaloon Pellinen tuli vuonna 2015 kulttuurituottajaksi ja vastuualueena hänellä on ollut nuorten- ja lasten taidekasvatus ja perheille suunnatut tapahtumat.
Tätä ennen hän on ehtinyt työskennellä mm. Helsingin kulttuurikeskuksella aluksi Stoassa ja Vuotalossa idän aluetalojen taidekasvatustuottajana ja Annantalossa MINÄ – Unelmista arkeen ja takaisin -hankkeen tuottajana. Lisäksi hänellä on monipuolinen kokemus vapaan kulttuurikentän tuotantotöistä.

Kulttuurikipinä jo ala-asteikäisenä
Ia Pellisen juuret ovat vahvasti alueella. Vuonna 1979 syntynyt Pellinen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pohjois-Haagassa, jossa hän kävi koulua. Myös Kannelmäki tuli tutuksi nuoruusvuosina.
Kulttuurin harrastus kipinän hän sai jo ala-asteikäisenä.
– Tästä suurin kiitos kuuluu silloiselle opettajalleni Raija Savolalle, joka vei meitä kaikkialle. Kävimme mm. Teatteri Pieni Suomessa ja Annantalolla. Hän antoi meidän säännöllisesti suunnitella omia teatteriesityksiä. Saimme treenata esityksiämme joskus välituntisinkin.
Jokin aika sitten Ia vieraili entisessä yläkoulussaan. – Eihän tämä alan valintani kovin suurena yllätyksenä tullut koulun opettajille, kertoo Ia hymyillen.

Työ on harrastus
– Tätä työtä harrastan, sanoo pari viikkoa Kanneltaloa johtanut Pellinen. Sienestys ja marjastus ovat muita mieleisiä harrastuksia.
Pellinen asuu miehensä sekä 9-ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Pikku-Huopalahdessa.
– Miehenikin on intoutunut kulttuuriharrastusten pariin viime vuosina. Hän on ns. myöhäiskulttuuriorientoitunut, kertoo Ia hymyssä suin.
Ia haluaa kaarelalaiset mukaan osallistumaan ja nauttimaan entistä vahvemmin.
– Taide kuuluu meille kaikille. Ilman kulttuurielämyksiä elämä olisi aika tyhjää, tiivistää Ia ja toivottaa asukkaat tervetulleiksi.
Teksti Nina Eriksson
Kuvat Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *