Kenestä uusi kirkkoherra Pitskuun? Pitäjänmäen seurakunta valitsee uuden kirkkoherran

Pitäjänmäen seurakunnassa järjestetään suorat kirkkoherranvaalit 7.2. Seurakunnan jäsenet pääsevät valitsemaan itse oman kirkkoherransa. Esitimme kysymyksiä ehdokkaille ja annoimme heille mahdollisuuden esitellä itsensä. Ehdokkaiden yhteinen vaalipaneeli järjestetään keskiviikkona 27.1. klo 18. Tilaisuus järjestetään koronarajoitteiden takia ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Tilaisuutta voi kuunnella suorana lähetyksenä Radio Dein nettiradiosta sekä seurata suorana Facebook-sivulla www.facebook.com/pitajanmaenseurakunta.

  1. Jos saisit uudistaa ja kehittää kirkon ja seurakunnan toimintatapoja, mihin keskittyisit?
  2. Miten aiot olla läsnä kirkon ulkopuolella seurakunnan alueella?
  3. Mitä merkitystä seurakunnalla on Pitäjänmäen alueella asuville?
  4. Miksi juuri sinusta tulisi hyvä kirkkoherra Pitäjänmäen seurakuntaan?

 

Tuomas Hynynen, I vaalisija  

Olen Tuomas Hynynen, 42 vuotias teologian tohtori ja Lopen seurakunnan kirkkoherra. Perheeseeni kuuluu vaimo, kaksi teini-ikäistä lasta ja koira. Olen johtanut 6000-7000 jäsenen ja reilun 20 työntekijän seurakuntaa yli 12 vuoden ajan ja toiminut loppilaisten pappina. Kirkkoherran virassa olen opetellut ja kehittänyt sekä henkilöstöjohtamista, toiminnan kehittämistä, hallintoa ja viestintää. Aiemmin olen toiminut seurakuntapastorina ensin Heinolan kaupunkiseurakunnassa, sitten Helsingissä Taivallahden ja Munkkiniemen seurakunnissa. Opintojeni ja viranhoitoni ohessa olen tehnyt erilaisia koulutus- ja kehittämisprojekteja. Viime vuosina olen muun muassa rakentanut ja ylläpidän kirkon sijaispankkia, kirkonsijaiset.fi. Sosiaalietiikan väitöskirjassani tutkin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon eettisiä kannanottoja vuosilta 2005-2010. Selvitin, millaista kirkon oppi, opetus ja usko ja eettinen harkinta on kannanotoissa.

1. Unelmoin seurakunnasta, jossa on monipuolisesti tarjolla erilaista toimintaa. Tilaisuuksia, joihin voi tulla valmiiseen pöytään rentoutumaan ja virkistymään, hiljentymään ja rukoilemaan, tilaisuuksia joissa voi pohtia uskonasioita ja syventyä kristinuskon opetuksiin, ja mahdollisuuksia päästä tekemään vapaaehtoisena niitä asioita, joissa itse on hyvä. Lisäksi on tietysti tärkeätä, että seurakunta tarjoaa monenlaista apua erilaisissa kriiseissä.

Kirkko on käpertynyt aivan liiaksi puhumaan kirkon asioista. Unelmoin seurakunnasta, jossa ei odoteta seurakuntalaisten olevan niin kiinnostuneita kirkko-organisaation haasteista, vaan seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset ovat täysillä läsnä seurakuntalaisia varten. Haluan rakentaa seurakuntaa, jossa työntekijöiden sijasta seurakuntalaiset ovat tähtiä ja saavat tilaa tehdä ja toimia.

2. Teen mielelläni yhteistyötä paikallisten yhdistysten, yritysten ja eri toimijoiden kanssa. Ensiksi menisin mukaan alueella järjestettäviin tapahtumiin osallistujana tai vapaaehtoisena. Nykyisessä seurakunnassani olen esimerkiksi toiminut vuosia SPR:n Nälkäpäivä-kerääjänä ja järjestänyt perheiden kesätapahtumaa paikallisten yhdistysten kanssa.
Jos toiveita olisi, seurakunta voisi johdollani järjestää vaikkapa papin päivystyksen tietyssä kahvilassa tai ravintolassa. Tavoitteeni olisi löytää useita erilaisia tapoja olla läsnä erilaisille ihmisille ja ryhmille eri puolilla seurakuntaa.
Seuraan ja olen jo osallistunut keskusteluihin Pitäjänmäen ja Konalan alueen eri Facebook-ryhmissä. Nykyisessä työssäni keskustelen aktiivisesti sekä paikallislehdissä että sosiaalisessa mediassa, ja näin tulisin toimimaan myös Pitäjänmäen seurakunnassa.

3. Arvostan sitä, että jokainen miettii, mikä seurakunnan merkitys juuri itselle on. Kunnioitan sitä, että ihmiset tekevät harkitun ratkaisun kuulua tai olla kuulumatta kirkkoon. Seurakunnan tulee arvioida toimintaansa kriittisesti ja huolehtia, että ihmiset saavat vastineeksi verorahoille laadukasta ja kiinnostavaa toimintaa.

Seurakunta tekee paljon hyviä asioita. Seurakunnassa on ovet auki ja ihminen paikalla kuuntelemassa, kohtaamassa ja auttamassa. Yhdelle seurakunta on uskonyhteisö, toiselle auttaja, kolmannelle perinteiden ja hyvien arvojen vaalija, neljännelle kasvattaja. Viidennelle seurakunta on matkakumppani elämän käännekohdissa. Kuudes arvostaa seurakunnan yhteiskunnallista vaikuttamista.

4. Olen empaattinen ja ihmisiä lämpimästi kohtaava pappi ja taitava kokenut johtaja. Olen työskennellyt noin 13 vuoden ajan kirkkoherrana Lopen seurakunnassa ja kouliintunut monilla johtamisen osa-alueilla.
Hyvä johtaminen näkyy seurakuntalaisille siinä, että asiat yleisesti toimivat. Työssään hyvinvoivat työntekijät kohtaavat seurakuntalaisia lämpimästi ja palvelevat laadukkaasti. Seurakunta elää ajassa ja paikassa ja reagoi aktiivisesti alueen ihmisten tilanteisiin ja tarpeisiin. Kirkkoherra toimii pappina, kehittää toimintaa ja luo omalla esimerkillään innostusta ja me-henkeä. Tarvittaessa kirkkoherra tarttuu vaikeisiin asioihin ja pyrkii ratkaisemaan niitä aktiivisesti. Kriisin kohdatessa työyhteisö, seurakuntalaiset ja alueen asukkaat tietävät, että apua on tarjolla.

Tätä kaikkea olen kehittänyt nykyisessä työpaikassani ja uskon, että osaamiseni ja kokemukseni myötä olisin hyvä kirkkoherra myös Pitäjänmäellä.

www.hynynen.net

 

Hilkka Niemistö, II vaalisija

Olen pastori, teologian tohtori ja asessori Hilkka Niemistö. Perheeseeni kuuluu kolme lasta ja aviomies. Tällä hetkellä johdan yhteiskunnallisen toiminnan tiimiä ja toimin pappien äänestämänä edustajana, pappisasessorina Helsingin tuomiokapitulissa. Olen toiminut vuodesta 2002 pappina Helsingissä johtaen vuosien saatossa eri työaloja ja tiimejä. Olen myös työskennellyt muun muassa vt. kirkkoherrana ja tehnyt kirkkoherran sijaisuuksia. Minulla on siis kertynyt monipuolinen kokemus seurakunnallisesta toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta. Työnohjaajakoulutus ja työnohjaajana toimiminen ovat osaltaan lisänneet kykyäni tulkita ja jäsentää työhön ja työyhteisöihin liittyviä kysymyksiä. Minulla on käytännön kokemusta ja teoreettista osaamista (Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto) myös palvelumuotoilumenetelmistä. Lisäksi väitöskirjassani käsitellään useita seurakunnan johtamisen kannalta nykyään hyvin keskeisiä teemoja kuten muutosprosessit ja niiden johtaminen.

1. Kirkkoherrana haluan edistää sitä, että seurakunnalla olisi tutut ja ystävälliset kasvot. Meidän on entistä enemmän oltava läsnä siellä missä ihmisetkin ovat, erilaisissa yhteisöissä, tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. Meidän tulee myös järjestää ja tukea toimintaa, jossa heikoimmassa asemassa olevien asemaa ja ääntä vahvistetaan. Vahvistaaksemme seurakunnan jäsenyyden merkitystä meidän on toimittava yhteistyöhakuisesti, toiveita kuunnellen, uutta kokeillen ja toivoa luoden. On tärkeä rakentaa kontakteja myös heihin, joille seurakunta on jäänyt etäiseksi.

2. Lähden todella mielelläni kehittämään työtämme Konalan, Reimarlan, Talin, Pajamäen ja Pitäjänmäen asukkaiden ja eri toimijoiden kanssa. Yhteistyön ja läsnäolon muodot nousevat näiden alueiden asukkaiden toiveista ja tarpeista. Olen järjestänyt erilaisten yhdistysten, järjestöjen, seurojen sekä työelämätoimijoiden kanssa paljon erilaisia tapahtumia ja toimintoja, kuten Yrittäjätapahtumat, kaupunginosatapahtumat, Metsäkirkko, Työnmessut, Ilmastomessut, Tangomessu, Hiroshima-illat, Toripappi-toiminta ja Pride-viikolle ohjelmaa. Olemme vetämäni tiimin kanssa tehneet myös kauppakeskustyötä ja kansainvälistä työtä (mm. monikulttuuriset kielikahvilat, monikulttuurinen Helppi-läksykerho). Työstäni voi katsoa lisää Facebook-sivuiltani. Toimivat perinteiset jalkautumismuodot, kuten joululaulukiertue, kauppakeskustyö ja kaupunginosapäiviin osallistuminen on syytä säilyttää, mutta on myös jatkuvasti etsittävä uusia tapoja toteuttaa tehtäväämme ja tukea alueen ihmisiä.

3. Haluan olla luomassa seurakuntaa, joka on luontevasti mukana ihmisten elämässä ja jossa erilaiset ihmiset voivat kokea tulevansa hyväksytyiksi, kuulluiksi ja pyhän koskettamiksi. Seurakuntaa, joka puhuu sanojen ja tekojen kautta armollisesta Jumalasta, tuntee vastuunsa ympäristön suojelusta, järjestää monipuolista toimintaa ja auttaa hädänalaisia.

4. Lupaan tehdä työtä sen eteen, että Pitäjänmäen seurakunta olisi avoimempi ja merkityksellisempi entistä useammalle. Minulle on tärkeää, että kaikkia ihmisiä kohdellaan kunnioittavasti, oikeudenmukaisesti ja samanarvoisina. Armo ja rakkaus kuuluvat kaikille!

Minulla on vahvoja näyttöjä verkostoitumisen sekä jalkautuvan työn johtamisesta ja kehittämisestä. Olen innovatiivinen, huumorintajuinen ja helposti lähestyttävä pappi. Minulla on vahvaa teologista ja hallinnollista osaamista sekä kykyä toimia suunnannäyttäjänä. Haluan kuulla ihmisten toiveet ja tehdä työtä avoimella, hyväntuulisella otteella. Tehdään yhdessä Pitskusta Helsingin paras seurakunta!

www.hilkkaniemisto.fi

 

Maika Vuori, III vaalisija

Maika Vuori portraits 9.2020

Olen Maika Vuori 48-vuotias teologian maisteri, pappi, Pitäjänmäen seurakunnan vt. kirkkoherra. Olen saanut kasvaa johtajuuteen yhteisöni sisällä palvelleen seurakuntapappina eri työaloilla ja moninaisissa tehtävissä. Olen kirkon nainen ja omaan vahvan kristillisen identiteetin. Ajattelen avarasti, ekumeenisesti ja olen sillanrakentaja. Voit tutustua minuun ja ajatteluuni laajemmin kotisivuiltani www.maika-vuori.com, facebook Maika Vuori ja instagram maikapsv

1. Paikallisen seurakunnan tulee mielestäni keskittyä yhteisöllisyyteen, raikkaaseen viestintään ja vieraanvaraisuuteen. Haluan, että Pitäjänmäen kirkon avoimet ovet kutsuvat yhä edelleen tekemään hyvää. Kirkko on syli ja turvapaikka, jossa saamme luottaa siihen, että Jumala on läsnä. Kristillinen elämänmuodon vahvistaminen ja välittäminen uusille sukupolville on tehtävämme. Kysyn sinulta seurakuntani jäsen: millainen on sinun tapasi ja tahtosi elää kristittynä ajassamme? Mikä on toiveesi?

Viime vuosi on osoittanut, että Pitskun ihme on mahdollinen. Yhdessä seurakuntalaisten kanssa olemme tehneet uskomattoman hyvää ja tehokasta auttamistyötä niin, että tilastot ovat hämmästyttäneet työntekijämmekin. Olemme kutsuneet mukaan alueen asukkaita, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä. Useimmat ovat halunneet lähteä mukaan. Haluan olla lisäämässä ja syventämässä yhteisön- ja siltojen rakentamista alueella. Palvelemme rakasten edelleen, jos se minusta on kiinni.

2. Yhteistyö alueen lukuisten yritysten, palveluntarjoajien, toimijoiden, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen yksiköiden kanssa on Pitäjänmäen seurakunnalle kunnia-asia. Tätä jatkamme ja haemme uusia yhteistoiminnan muotoja. Viimeinen esimerkki on ennen joulua kirkon ulkoseinään joulun ajaksi asetettu taiteilija Eric Leraillezin maalaama seimitaulu, joka toteutettiin alueella toimivan Helsingin Maalariammattikoulun kanssa yhteistyössä. Kun kirkkoon ei koronarajoitusten vuoksi saanut kutsua sisälle, kutsumme ulkoilemaan. Vuoropuhelu on minulle luonnollinen tapa olla yhteydessä. Meille Pitäjänmäen seurakunnassa on luontaista jalkautua yhteisiin tempauksiin ja luoda itsekin sellaisia. Kahvitukset kaduilla ja aukioilla, joululaululaulajaiset alueen toimijoiden kanssa ja heitä varten ovat olleet seurakuntamme perinnettäkin, jo vuosikymmenien ajan.

3. Tämän kysymyksen asiantuntija on lehden lukija. Kun kirkko täytti 60 vuotta pari vuotta sitten, oli innostavaa kuulla monia tarinoita, kuvia ja välähdyksiä vuosikymmeniltä. Se vahvisti omaa ymmärrystäni siitä, kuinka monet elämän merkittävimmistä hetkistä sijoittuvat juuri seurakunnan keskelle. Jumalan läsnäolo kohottaa ihmistä, ravitsee ja tukee. Seurakunnan keskellä luodaan ihmissuhteita. Kuinka vaikeita nämä pitkät koronaviikot ja -kuukaudet ovatkaan olleet monille alueemme ihmisille, joille kirkko ja seurakunta toimii kokoontumispaikkana. Minun visioni on kutsua kirkkoon. Haluan ja toivon, että yhteisössäni nälkäinen sielu todella tulee ravituksi, hengellisellä, henkisella ja/tai aineellisella leivällä ajankohtaisen tarpeensa mukaan. Haluan tuoda turvaa ja toivoa Kenenkään en soisi jäävän yksin.

4. Olen johtanut Pitäjänmäen seurakuntaa yhteensä 1,5 vuoden ajan. Olen pitänyt huolta ja kirkkoherrana kannatellut yhteisöä läpi lähes koko vaikean koronavuoden. Minusta on kuoriutunut tehokas kriisijohtajana. Olen vahva henkilöstöjohtaja, joka on saanut aikaan hyviä tuloksia työyhteisössä muun muassa vapaaehtoisena vastuun ottamisena. Johtamisarvioissa olen saanut alaisiltani ja luottamushenkiöiltäni vahvan tuen. Tapani johtaa tähtää aina siihen, että tiimini jäsenet onnistuvat, olivat he työntekijöitä, seurakuntalaisia tai yhteistyökumppaneita. Se tuottaa minulle johtajana riemua. Haluni jatkaa tätä työtä on suuri. Tunnen kirkon hallintoa ja verkostoja. Visioni seurakunnasta ja alueen kehityksestä on vahva. Minulla on jo näyttöä siitä, että saan henkilöstöni mukaan toimimaan alueen yhteiseksi hyväksi.

www.maika-vuori.com

 

Ennakkoäänestys
• ma-pe 1.-5.2. klo 9-18 Pitäjänmäen kirkossa (Turkismiehenkuja 4)
• ma 1.2. klo 14-18 Kauppakeskus
Ristikossa Konalan Asukastilassa, 2. kerros (Ajomiehentie 1)
• ke 3.2. klo 13-17 Pajamäen seurakuntakodilla (Pajamäentie 14).
Vaalipäivä
Äänestäminen vaalipäivänä su 7.2. klo 11.30-20 Pitäjänmäen kirkossa. Tulos julkaistaan ääntenlaskun päätyttyä noin klo 21.
Kotiäänestys
Kotiäänestys on mahdollista, jos kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Ilmoittautumiset pe 29.1. klo 16 mennessä seurakuntatoimistoon. Kotiäänestys toimitetaan ennakkoäänestyspäivinä 1.-5.2.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *