Kuntavaalit vai pormestarivaalit

Keväällä pidettäneen kuntavaalit normaaliin aikaan ja tapaan, ellei koronavirustilanne pakota harkitsemaan muunlaista ratkaisua. Kuntavaaleissa on kysymys nimenomaan oman kotikunnan asioiden hoidosta päättävien edustajien valinnasta. Sen luulisi kiinnostavan ihmisiä. Mutta niin ei näytä aina olevan. Presidentinvaali ja eduskuntavaalit ovat trendikkäämpiä ja yleensä suuremman kiinnostuksen kohteena. Lieneekö se on osaltaan vaikuttanut siihen, että varsinkin Helsingissä kuntavaalien pääkysymyksessä näyttää nousevan (ollaan nostamassa) nimenomaan pormestariehdokkaita.

Pelin avasi kokoomuksen viime kuntavaalien ääniharavana pormestariksi valtuuston valitsemana Jan Vapaavuori ilmoittamalla yllättäen, ettei ole enää seuraavissa vaaleissa ehdokkaana. Valtakunnankin politiikkaan aktiivisesti vaikuttamaan pyrkinyt pormestari lienee suivaantunut, kun hänen linjansa ja toimintansa herätti myös kritiikkiä ja vastustusta kaupungin hallituksessa, varsinkin pormestarin ja apulaispormestarien yhteistyö ei kaikin osin sujunut toivotulla tavalla.

Vaalien kautta pormestariksi valitulla on aikaisempaa kaupungin virkamiesjohtajaa suurempi valta. Se luonnollisesti kiinnostaa puolueiden valtuustoryhmiä, siksi jokainen puolue pyrkii etsimään mahdollisimman painavan nimen vaalilistalleen.

Kokoomus aloitti välittömästi ehdokkaiden etsinnän laajalla haarukalla. Kun Helsingin kunnallispolitiikassa riittävän näkyviä ja vetovoimaisia nimiä ei tunne löytyvän, on etsintää ulotettu laajemmalle. Ensimmäisten nimiehdokkaiden luetteloon nimettiin kokoomuksen varapuheenjohtaja, espoolainen kansanedustaja Elina Lepomäki. Sitten nostettiin esiin jo kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb ja eräitä muitakin nimiä. Kokoomuksesta eronnut ja oman puolueensa Liike Nyt perustaja ja kansanedustaja Hjallis Harkimo ilmoittautui myös kisaan. Samoin poliittista kotiaan useasti vaihtanut konkaripoliitikko Paavo Väyrynen haaveilee keskustapuolueen johtoon paluusta ilmoittaen samalla myös kiinnostuksensa pormestarikisaan ja lupaillen vaalivoittoa Helsingin keskustalle. Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna tähän mennessä huomiota herättämättä istunut puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho näki uuden mahdollisuuden ilmoittautumalla pormestarikisaan.

Nykyisistä apulaispormestareista SDP:n Nazima Razmyar on myös mukana pormestarinpaikkaa tavoittelemassa. Samoin odotetaan vihreiden Anni Sinnemäen ilmoittautuvan kisaan. Vasemmistoliitto on suhtautunut alunperin epäillen koko pormestarijärjestelmään, mutta kun se nyt joka tapauksessa on Helsinkiin perustettu on luonnollista, että myös vasemmistoliitto asettanee oman ehdokkaansa, joka näillä näkyvin on pitkän valtuustouran tehnyt kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

Mutta kaikesta huolimatta Helsingin kaupungin ja asukkaiden asioita ei ratkaise pormestari ja apulaispormestarit vaan kaupunkilaisten valitsema valtuusto ja kaupunginhallitus. Siksi äänestäjien on syytä tutustua puolueitten ja ehdokkaiden vaaliohjelmiin ja toimintaan kunnallispolitiikassa. On syytä miettiä tarkkaan ketkä valtuutetut ja minkä puolueen ehdokkaat ajavat parhaiten niitä asioita, joita kaupunkilaisena ja äänestäjänä pidät tärkeimpinä ja kannatettavina. Tämä koskee myös oman lähialueemme ja kaupunginosamme asioiden hoitoa, yhtälailla kuin koko kaupungin asukkaille yhteisten asioiden hoitoa. Siksi on tarpeen myös katsoa, onko ehdokkaissa sellaisia, jotka tuntevat oman alueesi asioita tai ainakin ovat kiinnostuneita kuulemaan mielipiteitäsi.

Pääkaupunkina Helsingin ratkaisuilla on myös valtakunnallista ulottuvuutta. Siksi tarvitsemme kaupungin johtoon myös henkilöitä, joilla on riittävästi tuntemusta ja kiinnostusta koko valtakunnan asioiden tilaan ja jotka arvostavat myös muiden alueiden ja kuntien asukkaiden huolia. Tällä hetkellä koko maatamme rasittaa koronakriisi. Sen hoito on maan hallituksen erityisenä huolenaiheena, mutta myös jokaiselle maamme kunnalla on oma vastuu alueensa asukkaiden terveydestä. Pitkällä tähtäyksellä kysymys on maamme väestön terveydenhoidosta ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Yksi nykyisen hallituksen keskeisistä tavoitteista on kunnollisen ja oikeudenmukaisen soteuudistuksen toteuttaminen. Sitä on valmisteltu ja siitä on väännelty poliittista sylipainia jo usean hallituksen aikana.

Nyt on aika saada lopulta ratkaisuja, joilla ihmisten terveydenhuolto ja sosiaalinen turvallisuus saadaan kohennettua oikeudenmukaisesti. Sama koskee myös koulutusta ja lastenhuoltoa, jotka ovat myös nykyisen hallituksen ohjelman keskiössä. Kohtuuhintaisten asuntojen saannin varmistamisen on erityisen tärkeää varsinkin Helsingissä työssä käyvillä ja täällä asuville.

Helsingin maantieteellinen asema on erinomainen verrattuna monen muun maan pääkaupunkeihin. Meillä on meri ja kaunista vihreää luontoa ympärillämme. Helsinki on paitsi pohjolan valkea kaupunki myös vihreä kaupunki.

Me täällä Kannelmäessä ja Etelä-Kaarelassa saamme nauttia aluettamme halkaisevan keskuspuiston tarjoamista liikuntamahdollisuuksista. Lisäksi Pirkkolan monipuoliset urheilu- ja liikuntamahdollisuudet ovat useimmille kävelymatkan päässä. Kaupunkikuvallisesti täällä on myös riittävän monitasoiset asumismahdollisuudet. Hämeenlinnan tie jakaa itäpuolelle entisten rintamamiestalojen viihtyisän omakoti- ja pientaloalueen ja länsipuolelle kaupunkimaisemman kerrostalojen, kauppojen ja erilaisten palvelujen verkoston, jonka keskiössä on kauppakeskus Kaari.

Tällä hetkellä asukkaiden suurena huolenaiheena on terveysasemamme kohtalo. Kaupunki aikoo lopettaa Kannelmäen terveysaseman, emmekä vielä tiedä missä saamme jatkossa terveydenhoitopalveluja.

Tuleva valittava kaupunginvaltuusto päättää näistä ja monista muista aluettamme koskevista asioista. Siksi keväällä valitsemme valtuuston, joka vuorostaan valitsee pormestarit, joiden tehtävänä on yhdessä kaupungin hallituksen kanssa valmistella esitykset valtuuston päätettäväksi ja hoitaa päätösten toimeenpano käytännössä.

Oiva Björkbacka

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *