Onko pakko syödä yksin

Isä, äiti ja kaksi lasta, poika pari vuotta vanhempi kuin tyttö. Tällainen oli käsitykseni ihanneperheestä 1960-luvulla. Tuon ajan mielikuviin eivät sopineet avioerot, ei avoliitot, uudelleen avioitumiset, bonuslapset, eksät ja eksän tyttöystävät, ex-vävyt ja ex-langot. Puhumattakaan minkäänlaisista sateenkaariperheistä. Kun parikymmentä vuotta sitten tuli lounaspöydässä puheeksi työpaikalla, että olin mennyt parikymppisenä naimisiin, ihmettelivät nuoret työtoverit miksi ihmeessä. Ei silloin voinut ”susiparina” asua, oli selitys.

Monimuotoisuus perherintamalla on tätä päivää, ja hyvä niin. Vallitseva ilmiö on myös yksinasuminen. Yksinasuvia oli vuonna 1960 koko maassa 189 000 ja vuonna 2021 meitä oli 1,25 miljoonaa eli 45 prosenttia väestöstä. Kalevi Sorsa -säätiön raportin mukaan yksinasuvat ovat erityisessä köyhyys- ja syrjäytymisriskissä kaikissa ikäryhmissä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 35-vuotiaiden osuus on tässä suhteessa korostunut. Aiemmin riskiryhmässä olivat pääasiassa yli 64-vuotiaat eli eläkeläiset.

Viime vuosien kiivaan rakentamisen yksi piirre on entistä pienemmät asunnot. Paljon rakennetaan selkeästi yhden hengen asuntoja, joissa ei enää ole keittiötäkään. Kotona ei syödä ja jos syödään, ruoka tilataan ja Wolt tai Alepan robotti tuo. Mitä kalliimmaksi asumiskulut kohoavat sitä mielekkäämpiä pienet asunnot ovat.

Mutta olemassa on asuntoja, joissa on useampi huone ja reilusti neliöitä. Ja monissa niistä asuu ikäihminen yksinään. Tuttu geriatri on jo vuosia pohtinut miksi vanhat ihmiset eivät voi ottaa mallia nuorista ja perustaa kimppakämppiä. Kun siivous-, kylvetys- ja ruoka-apua aletaan tarvita, tulisi kaikki halvemmaksi, kun yhdellä kertaa voisi tuottaa palvelut monelle.

Ei sitä voi vieraiden ihmisten kanssa ruveta asumaan. Miksei voi? Yhdessä asumisen harjoittelu onnistuisi, kun vielä on niin terve, että pää ja jalat toimivat. Sitten kun kunto romahtaa ja joutuu tai pääsee hoitokotiin, ei enää kysytä kenen kanssa haluat asua, mistä ruoasta pidät, millaisia tv-ohjelmia haluat katsoa, millaisen tyynyn haluat.

Historian hämärään on joutanut tai joutunut myös useamman sukupolven asuminen yhdessä. Ei sekään välttämättä ole ongelmatonta, mutta järkevää ja taloudellista. Jostain kohtaa me joudumme asumistamme uudistamaan. Pilottimalleja kannattaisi ruveta kehittelemään kiireesti.

Leena-Maija Tuominen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *