På gränsen mellan två städer – Kahden kaupungin rajalla – Bök i Kårböle
Rubriken är titeln på den tvåspråkiga 120-års historiken för Kårböle ungdomsförening, som utkom i oktober. Kårböle var en av de största byarna i gamla Helsinge och sträckte sig från Haga i söder till Mårtensdal i norr. Ungdomsföreningen grundades under ofärdsåren 1901 och fungerade i början som en filial under Malax ungdomsförening, då det var förbjudet att grunda nya föreningar. Som hedersmedlemmen Arvid Mörne skriver var avsikten att sprida goda seder, väcka begär efter kunskaper och inse betydelsen i ordet fosterland och modersmål. Allt detta finns beskrivet i historiken och mycket till som också anknyter föreningen till de omvälvande skedena i Finlands historia på 1900-talet.
Ungdomsföreningen i Kårböle firade sina 120 år den 9 oktober 2021 på Björkhem i Vanda ungdomsförenings lokal. Stämningen på festen var uppsluppen och glad efter den långa pandemiisoleringen. Festen samlade föreningens medlemmar och även representanter för andra föreningar.
Att 120-års historiken har tillkommit är ett stort underverk. Boklådorna anlände dagen före festen och författaren Sigbritt Backman berättade på festen om boken och kunde visa upp den. Sigbritt Backman arbetade utgående från föreningens protokoll tillsammans med historikgruppen bestående av gamla kårbölebor.
Såsom sig bör inkluderade festen både festtal, musik och sång, ordet är fritt, middag, lotteri och sist men inte minst en liten teaterpjäs som baserade sig på historikens texter och som blev en fin avslutning på kvällen.
Vanda ungdomsförening har som ordförande teaterregissören Heini Rautoma och hon förvandlade historikens texter till manuskript och med hjälp av henne och tack vare henne stod en ivrig grupp gröngölingar uppe på scenen. Inom Kårböle ungdomsförening var man i tiden bra på att spela teater och pjäser visades ofta. Bland lösöret finns sparat en hel del manuskript
I början av 1900-talet höll man diskussionskvällar inom ungdomsföreningen. Två personer fick förbereda diskussionen och argumentera för och emot om kvällens tema. Diskussionsämnena kan kännas triviala idag, men avsikten var att få människorna att tänka och bilda sig en åsikt. I teaterpjäsen diskuterades om kvinnans eller mannens liv ter sig dyrare, om kaffet är bra eller illa för hälsan och om katten eller hunden är bättre som husdjur.
Idén om att diskutera är nog så viktig fortfarande och väldigt viktigt är att kunna bilda sig en åsikt.
Det är kanske inte så viktigt att veta om kvinnans liv blir dyrare än mannens, men att ha en åsikt i frågor om egna prioriteringar, samhällsskick, politiska ideologier, hybridkrig, klimatåtgärder osv kan vara nog så värdefullt. Så länge allt är väl och allt går vidare i stilla lunk kan man lätt förslappas. Men när motsättningar och kriser blåser upp är det bra att veta var man står. Kårböle ungdomsförenings första ordförande
Anna Jernström från Malmgård hade en syster Ingrid som, i början av 1900-talet, talade för hur viktigt det är att följa med sin tid och att läsa tidningar. En viktig synvinkel även idag då informationsflödet är stort och falska nyheter kan florera. Fortfarande kan föreningslivet i Kårböle utgöra en god plattform för gemenskap, givande sysselsättning,motarbetande av ensamhet och tilltron på framtiden.
Historiken ör tvåspråkig med hårda pärmar och kan köpas för 25 euro via t.ex astrid.nurmivaara@gmail.com. Den finska översättningen tillkom för att också den finskspråkiga majoriteten på det stora Kårböleområdet från Gamlas till Myrbacka och från Malmgård till Kungseken skall få en inblick i föreningslivet i Kårböle före urbaniseringen.
Astrid Nurmivaara