Pääkirjoitus – Kesää kohti

Koska tulee kesä?, kysyi yksi tuttuni. Toinen vastasi, että kesällä. Tämä kevät on ollut raskas kaikin tavoin; ja edes se ei ole vielä tullut. Yöpakkaset saattavat kuitenkin kohta hellittää, ainakin Helsingissä, joten toivoa vielä on.

Yöpakkaset oli Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa ilmennyt kriisi vuonna 1958 liittyen Suomen uuteen hallituskokoonpanoon. Nimen antoi Donetskista kotoisin ollut Nikita Hrushtsev, sanoessaan maiden välisten suhteiden ajautuneen ’yöpakkasiin’. Nuo yöpakkaset päättyivät Kekkosen Leningradin matkaan, jossa kriisi taputeltiin pois päiväjärjestyksestä.

On hyvin todennäköistä, että edessä on uudet ’yöpakkaset’, sillä Suomi näyttää liikkuvan vahvasti kohti Nato-leiriä. Ei ole epäilystäkään, etteikö Venäjä vastaa tähän viimeistään siinä vaiheessa, jos ja kun Suomi jättää hakemuksena liittyäkseen puolustusliittoon.

Emme tiedä, miten Venäjä vastaa ja miten kylmä tuo vastaus on, mutta varmaa on, että vastaus tulee. Nykyisessä maailmantilanteessa suhteet tuskin voivat enää paljon kylmemmiksi mennä. Vuonna 1958 Neuvostoliitto veti Suomesta pois lähettiläänsä. Nyt näyttää siltä, että länsimaat karkottavat puolestaan venäläisiä diplomaatteja. Niinistö tuskin matkustaa itärajan toiselle puolen suhteita korjaamaan.

Kesästä voi tulla kaikin puolin hyvin kolea, vaikka Ukrainassa onkin vastaavasti kovin kuumat paikat. Suomessa kansainvälinen kriisi tulee näkymään ensisijaisesti hintojen nousuna ja laukkaavana inflaationa, ehkä myös ukrainalaispakolaisten näkyvämpinä määrinä ympäri Suomen. Tänä vuonna marjanpoimijoista ei todennäköisesti ole pulaa.

Talouden kehityksen suunta selviää meille vasta viiveellä, sillä sähkönkulutus vähenee kesän myötä ja helpottaa kuluttajan budjettia. Automatkailu saattaa tosin kärsiä nousevien polttoainehintojen takia. Tänä keväänä mökkeily on varmasti yhtä suosittu juttu kuin aiempinakin kahtena vuotena. Polttopuiden teko ja erilaiset korjausprojektit auttavat keskittämään mietteet oleellisimpiin asioihin.

Monet varmaan pyörittelevät jo mielessään mitä sitä tänä vuonna istuttaisi maahan… Tiedä vaikka ruoan hinta karkaisi, jos ei nyt taivaisiin, niin ainakin sen verran korkeaksi, että kannattaa yhtä sun toista tuotetta kasvattaa. Ja vaikka kyse ei olisikaan rahasta, niin puutarhanhoito on tunnetusti mieltä kohentavaa ja saa myös omat ajatukset oikeisiin mittasuhteisiin.

En usko Ukrainan tilanteen ratkeamiseen, vaan ennemminkin pahenemiseen. Uutiset tulevat olemaan täynnä entistä tuskaisempia ja järkyttävämpiä tapahtumia ja niiden kuvia. Oman hyvinvoinnin vuoksi omaa aikaa kannattaa käyttää mieluummin tulevan kesän suunnitteluun kuin jatkuvaan uutisten seurantaan. Lisääntyvä auringonpaiste nostaa varmasti mielialaa.

Kaarela-Seura järjestää tänä keväänä, kahden vuoden koronatauon jälkeen, jälleen Mätäjoki-festivaalin. Festarit pidetään vanhassa paikassa Kartanonhaassa toukokuun viimeisenä sunnuntaina 29.5. Kaupunki on pienentänyt rahallista tukeaan, mikä jarruttaa tällä hetkellä ohjelman kasaamista, mutta uskon juhlien joka tapauksessa toteutuvan.

Uutena asiana tänä vuonna tulee olemaan Kannelmäen kyläjuhlat, jotka järjestetään elokuun 20. päivä. Odotukset sen suhteen ovat myös korkealla.

Kesänkin ennustetaan olevan säänsä puolesta tavallista kylmempi, mutta elämä jatkuu koleudesta huolimatta. Ennen kesän juhlia on aika ottaa ensin pääsiäinen vastaan ja sitten on jo vappu. Nautitaan näistä perinteisistä juhlista. Aina ei voi voittaa. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun vappua on vietetty ylioppilaslakin sijaan pipo päässä ja hanskat käsissä.

Kyllä se kesäkin sieltä sitten tulee.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *