Pääkirjoitus – Sisäruokinnassa

Tämän numeron teema piti olla ruoka ja juoma. Jouduimme osittain luopumaan teemasta, koska monet ravintolat on suljettu, eivätkä he ilmoittele tällä hetkellä. Jos korona kurittaa erityisesti ikäihmisiä, kurittaa se myös isoa osaa ravintoloista. Me, etätöitä tai ihan tavallisiakin töitä tekevät, joudumme tyytymään peruskotiruokaan tai sitten nouto- ja toimituspalveluihin.

Jos perheessä on kouluikäisiä lapsia, pitää ruokaa tehdä nyt vähintään kaksi kertaa päivässä. Murrosikäiset lapset syövät helposti reilun aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalallakin putoaa useampi leipäsiivu. Jos korona on aiheuttanut palkkapussin pienenemistä, niin tämä näkyy nopeasti niin ruokalaskussa kuin -listassakin.

Ainakin me 70-luvun lapset muistamme vielä hyvin öljykriisin, joka pakotti suomalaisetkin valitsemaan, sillä tuolloin leivän päälle oli vain kolme vaihtoehtoa: juusto, makkara tai ylähuuli. Hävyttömästä kahden päällisen laittamisesta samaan aikaan sai vanhempien vihat niskaansa.

Kaupoissa oli tuolloin aika neuvostomainen valikoma muutenkin. Kaikki vessapaperi oli samaa keltaista karheaa, ei Emboa. Juustoa oli paria kolmea eri merkkiä, makkaraa samoin. Kaikki leikattiin tiskin takana. Liha oli viikolla jauhettua, viikonloppuna saattoi saada porsaankyljyksiä ja sunnuntaisin ainakin meillä tarjoiltiin kokonaisesta pakastekanasta tehtyä curry-kanaa.

Kaupoissa kaikki valmisruoka oli pakattu samoihin foliovuokiin. Vaihtoehtoina makaronilaatikko, lihaperunasoselaatikko tai maksalaatikko. Rusinat oli vielä tuohon aikaan pakko syödä. Ulkomaisista muroista valittiin joko riisimurot tai corn flakes, mitään suklaa- tai nougat-täytteisiä muroja ei ollut tarjolla. Karkkihyllyssä oli vain kotimaista namia ja suklaata, ei ulkolaisia patukoita, ja niitä sai vain karkkipäivänä, lauantaina.

Suomi ei ole ajautunut vielä lamaan, mutta siltä se tuntuu, kun katsoo kaupanhyllyjä, joita ei ole ehditty täyttää. Tavara ei ole loppumassa, vaan tyhjyys johtuu ihmisten typerästä hamstraamisesta ja siitä, että nyt kulutetaan kotona, josta johtuen kauppatuotteiden kysyntä on kasvanut. Ja koska kaupoista saa jatkossakin kaikkia mahdollisia tuotteita, voi ruokalistankin tehdä sen mukaan.

Kaupassakäymistä kannattaa rajoittaa vain ja ainoastaan koronaviruksesta johtuen. Hinnat eivät ole nousussa, säilykkeet, pasta ja kalapuikot eivät lopu kesken. Nyt kannattaa sen sijaan panostaa ruoan tekemiseen ja makunautintoihin. Kun kellään ei ole kiire harjoituksiin, ulos tai mihinkään muihinkaan rientoihin, voi kokkaamiseen käyttää huoletta vähän enemmän aikaa. Jos kuulut riskiryhmään, voit tilata ruokatoimitukset suoraan kaupasta kotiin.

Nyt voidaan viettää koko perheen laatuaikaa ruokapöydän äärellä. Vaikka rahasta on tiukkaa, niin nykyaikana on mahdollista syödä minkä tahansa maan keittiön ruokaa suhteellisen halvalla. Jos lounaalla mentäisiinkin perinteisillä keittoruoilla ja lasten toiveilla, niin illaksi voidaan yhtä hyvin loihtia thaimalaisia, intialaisia tai vaikkapa meksikolaisia herkkuja.

Ja kun loputon kokkaaminen alkaa kyllästyttää, voi hyvällä omalla tunnolla tilata tai käydä noutamassa valmisruokaa kotiinsa ja nauttia sen vaikka yhdessä koko perhe elokuvia katsellen. Tilaus- ja noutoruokien skaala on epidemiasta johtuen kasvanut entistä suuremmaksi, sillä monet ovensa kiinni laittaneet a’la carte ravintolat tarjoavat nyt listaruokiansa ulos. Tilaamalla lähiravintolastasi voit estää niitä ajautumasta konkurssiin. Pizzaa, hampurilaisia, kebabia, falafelia, kiinalaista, suomalaista lounas- ja kotiruokaa…

Jos budjetti ei anna periksi valmisannoksille, niin lähes kaikki erikoisherkutkin voi valmistaa itse. Ei aikaakaan, kun jokaisesta perheestä löytyy ammattitasoisia leipureita, pizzanpyörittäjiä ja hampurilaisenkääntäjiä. Oman pihan omaavat voivat ruveta jo vetämään grillejään talviteloilta. Tilaa ja kokeile rohkeasti eri ruokia, nyt siihen on aikaa ja mahdollisuus. Kukaan ei voi ainakaan käyttää kiirettä tekosyynä sille, ettei kerkeä yhteiseen pöytään ruokailemaan.

Pääsiäinen on täällä. Monet kirkolliset traditiot jäävät nyt suorittamatta, mutta juhlan sanoma ei katoa. Valo voittaa pimeyden ja lämpö kylmyyden. Paasto loppuu. Se on perinteisien ruokien aikaa. Käykää hakemassa pajunkissoja, koristelkaa munia ja syökää mämmiä. Virpoa ja loruilla voi kotonakin. Älkääkä unohtako lammaspaistia!

Jauri Varvikko
jauri.varvikko@eepinen.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *