Professor Martti Sipiläs tall – Bök i Kårböle

Kanske du har hört om Smith&Polvinens monstruösa trafikplanering på 1960-talet i äkta amerikansk stil. Planerna var så chockerande och destruktiva för Helsingfors centrum att de lyckligtvis hejdades från att förverkligas. De vackra havsområdena kring Gräsviken och Högbergsgatan samt järnvägsstationens kvarter skulle ha inbakats under motorvägar och deras avtagsramper.

Professor Martti Sipiläs tall invid Letalavägen och stadsgränsen.16

Helsingfors huvudtrafikleder var tänkta att ledas genom centrum och ut från centrum i alla riktningar som motorvägar. Spindelnätets tvärtrådar i form av ringvägar ingick i planerna.

Kårböle skulle” utvecklas” till genomfart för Ring II genom Centralparken ända fram till Österleden.

Agr. och forstdr.professorn Martti Sipilä arbetade bl.a. som verkställande direktör på Arbetseffektivitetscentralen på Malmgård och bodde på Malmgård i huset som senare ombyggdes till kyrka. Sipilä lät bygga åt sig och sin familj en vacker villa på 1950-talet vid Brandvägen i närheten av

Kårböle FBK-huset. Tillvaron överskuggades av planerna för Ring II över hans hus och gård. Tillsammans med Martti Sipilä, brigadgeneralen Timo Sahi, ingenjören Veikko Laakko och några andra grannar uppkom ett starkt engagemang för att motarbeta Ring II.

Ett flertal möten ägde rum och skrivelser skickades till Helsingfors. I själva verket fattade stadsstyrelsen och fullmäktige i Helsingfors 1981 beslutet att Ring II bör avlägsnas från planerna. Även SAD, samarbetsdelegationen för huvudstadsregionen, rekommenderade detta.

Trots Helsingfors högsta kommunala beslutsorgans vilja fortsatte planeringen av Ring II.

Ett publiktillfälle ordnades av Nylands miljövårdsdistrikt rf på Ständerhuset i Helsingfors 1983.
Inför tillfället fotograferades kulturlandskapen i Kårböle, Abrams och Husbacka åkrarna och den lummiga Brandvägen, vägen som troligen ända från medeltiden har lett från Gammelby ( Gamlas) ända till Helsinge kyrkoby.

Minns att trafikplanerarna från staten och kommunerna satt uppradade i en panel och bedyrade behovet av motorvägen. Helsingfors stad representerades av trafikplaneringschefen Heikki Salmivaara, Esbo av kollegan Jouko Kivinen och även generalplanechefen Jussi Kautto från Vanda och direktören Erkki Nevala från statens Väg- och vattendistrikt medverkade.

Trots allt motstånd förverkligades inledningen för Ring II i Esbo mellan Västerleden från Mattby till Gamla Åbovägen år 2000. Den förtvivlade kampen för att rädda kulturlandskapet med de böljande åkrarna i Hemtans var förgäves. Nalle Valtiala från Grankulla skrev i Hbl 6.4.1989 om skräckbilden av Esbo genomkorsat av motorvägar och efterlyste ett heltäckande kollektivt trafiknät. Inser vi i tid nödvändigheten av sådant nytänkande kan vi spara en halv miljard mark och gå fria från Ring II, avslutade han insändaren. Planeringen av Ring II österut fortsatte dock. Otaliga publiktillfällen ordnades och otaliga besvär skrevs. Plötsligt 8.11.2018 kunde vi läsa i Helsingin Sanomat att Ring II avlägsnas ur planerna pga kostnaderna.

Om Martti Sipilä idag skulle vara med oss, han som arbetade i Arbetseffektivitetscentralen där man löste frågor kring onödigt arbete, skulle han nog ryta till över allt onödigt planeringsarbete som har gjorts i drygt 50 år kring Ring II.

Professor Sipilä som enligt Luthers exempel ansåg att det alltid lönar sig att plantera ett träd gjorde det också. Sipilä planterade sin sembratall för drygt 40 år sedan och den har hunnit växa sig stor.

Trots att Ring II avlägsnades ur planerna planeras fortfarande en gata i samma reserveringsområde och därtillhörande planskilda korsning till Tavastehusleden och till Kungseken. Den planerade nya gatan genom Sipiläs vildvuxna äppelträdgård och över sembratallen hade nog också idag fått honom att stiga på barrikaderna. Men också nu kan bristen på pengar kan vara den bästa vännen, ty invånarnas åsikter har föga eller ingen betydelse.

Astrid Nurmivaara

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *