Skördetider – Bök i Kårböle

Sommaren 2018 går till historien som en extremt varm och torr sommar. Klimatförändringen är här och följderna i form av missväxt och skadeinsekters intrång är tydligt skönjbara för den som vill och vågar se dem. Att säga att jordbrukarna ändå får sina jordbruksersättningar har nog fjärmat människan från kunskapen om vårt beroende av jordens förmåga att producera livsmedel åt befolkningen.

En sommar som i år hade för 100 år sedan förorsakat hungersnöd.

I Kårböle by levde de flesta då med en anknytning till jordbruket. Arrendatorn på Malmgård i Kårböle agronomen Johannes Jernström (1844-1903) utvecklade jordbruket och bidrog till att jordbruksstyrelsen uppkom i vårt land. Han avlade sin agronomexamen hungersnödsåret 1867 vid Mustiala och studerade vidare turnipsodling i Skottland.Han utövade i praktiken jordbruk och kunde använda sina kunskaper på
Botby gård och senare på Malmgård. Han grundade flera föreningar inom lantbruk och mejeriverksamhet och deltog i styrelsearbetet. Den äldsta föreningen i nuvarande Vanda, tidigare Helsinge, heter Helsinge lantmannagille och grundades år 1882 bl.a. av Johannes Jernström som var föreningens ordförande de första drygt 20 åren. Johannes Jernströms kunskaper och intresse har haft en stor betydelse för att inspirera jordbrukarna i Kårböle och utveckla jordbruket speciellt i Helsinge.

Närheten till Helsingfors och torgen och affärerna där har varit en viktig inkomstkälla för byborna. Några värdinnor kan nämnas såsom Sigrid Sandström från Abrams och Lydia Lehtinen från Storkens vilka sommartid åkte till torget med häst och kärra. Torglasset packades ihop kvällen innan för att hinna till klockan 7 till torget och få en bra plats. Man kom ju till torget också från de många andra byarna runt huvudstaden. I början av förra seklet torde de viktigaste artiklarna varit potatisen, kålrötterna, mjölken och äggen. Via torgen uppkom också direkta kundrelationer. Christina Wackström, brorsdotterdotter till Sigrid Sandström minns ännu sina hedersuppdrag att föra ägg till amerikanska och svenska ambassaden.

Tre ägg per knyte var inrullade i Hufvudstadsbladets sidor och varsamt placerade i korgen.

Åkturen med bussen från Kårböle var spännande för en ung flicka.

Min egen första torgerfarenhet härtammar från sommaren 1955 då jag knappast ännu lärt mig gå.

I praktiken deltog jag två gånger i veckan, tisdag och fredag, med mina föräldrar på torget ännu under skoltiden. De två veckodagarna var också utsedda för att avhämta svinnmat åt svinen från många restauranger och byggarbetsplatsers kök, såsom man kunde göra då.

Min mamma som till största delen hade hand om torglasset satt sent in på kvällen och formade vackra blombuketter av ringblommor och sina ömt vårdade astrar i rött, lila och vitt. De goda tomaterna plockades mogna från växthuset. Ärterna fick jag ofta vara med och plocka i korgar tillsammans med grannflickan. Ärtskidorna skulle vara gröna och välvuxna och man fick inte riva upp plantan. Morötter, lök, huvud- och blomkål, dill och persilja, pumpor, bär, allt som fanns att tillgå packades med. De på 1950-talet planterade äppelträden som än i dag och speciellt i år bär en stor mängd äpplen var en populär artikel på torget. Potatisen togs upp först på morgonen innan vi åkte iväg. Potatisblasten täckte korgarna så potatisen var riktigt fräsch. Tvättade potatisar hade man föraktat.

Lantraden på Salutorget bestod då av lantbrukare som sålde sina egna närproducerade varor.
Mitt emot på en bänkrad sålde man blommor, bär och bastukvastar, sånt som man orkade bära med sig till torget.

Potatiskapporna och litermåtten måste årligen ”krönas”. Det betydde att de fick en stämpel som bekräftade att de motsvarade måtten för sin utsagda storlek. Ändå kunde kundernas ibland ifrågasätta måtten. Tomaterna och äpplena vägdes med bessman.

Efter den långa torgdagen smakade den stekta färska strömmingen underbart gott hemma i Kårböle
Till sensommaren hörde också tacksägelsegudstjänsten i Helsinge kyrka.

I år firas gudstjänsten den 23 september kl.10 i Helsingekyrka St Lars. Dagen innan den 22 september kl.10-14 välkomnar Helsinge lantmannagille till Skördejippo på Lantbruksmuséet Emil, Nybackagränden 2, Vandadalen.

 

Astrid Nurmivaara

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *