Tomi Sevander – Apulaispormestarina apulaispormestarin paikalla

Apulaispormestari Nasima Razmyarin viransijaisuutta hoitava Tomi Sevander asui Hanuripolulla koko lapsuutensa, aina parikymppiseksi asti.
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti tämän vuoden kesäkuussa yksimielisesti valita kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyarin sijaiseksi Tomi Sevanderin. Nasima on perhevapaalla ja Tomin pesti kestää näillä näkymin tämän vuoden loppuun.
Tomi Sevander (47 v.) on toiminut kaupungin eri luottamustehtävissä yli 10 vuotta, joten kokemusta ja tuntemusta kaupungin asioista riittää. Viimeiset pari vuotta hän on ollut kaupunginhallituksen jäsen. Tänä kesänä hänet valittiin kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajaksi. Sevander on toiminut aiemmin myös teknisen palvelun lautakunnan puheenjohtajana ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtajana.
Lapsuuden maisemissa Kannelmäessä Tomi tunnetaan Sebuna, kovana futarina, joka päätti ruveta poliisiksi.
Sevander asuu nykyään Pukinmäessä ja hänellä on vaimo ja kaksi lasta, 6-vuotias poika ja vajaa 4-vuotias tytär.
Viime vuodet Sevander on työskennellyt Helsingin poliisilaitoksella väkivaltarikosyksikössä. Hän siirtyi viime vuonna rikospoliisista Helsingin poliisilaitoksen pääluottamusmiehen toimeen. Kaupungin luottamustöiden lisäännyttyä hän päätti hakea virkavapaata vuoden loppuun saakka apulaispormestarin sijaisuuden takia.
Kannelmäki rules
Tomi oli noin 1,5 vuotias, kun perhe muutti 1970-luvun alkupuolella Hanuripolulle Kannelmäkeen. Myyrmäen junaradan varrelle rakennetut uudet talot olivat täynnä lapsiperheitä ja pihoilla täysi hulina päällä aamusta iltaan.
Tomi kävi päiväkodin ja eskarin Päiväkoti Kannelmäessä ja siirtyi sitten muiden pihan lasten tavoin ala-asteelle Kanneltien tiilikouluun.
– Koen lapsuuteni olleen onnellista aikaa. Yhteisöllisyys oli vahvaa. Joka puolella oli paljon lapsia. Pelasimme pihapelejä, kuten kirkkistä ja pyörimme kaveriporukalla lähimetsissä.
– Kannelmäen huonosta maineesta huolimatta minulla on lapsuudesta pääsääntöisesti hyviä muistoja, Sevander sanoo.
Kotona elettiin työläisperheen peruslähiöelämää. Tomilla on kaksi sisarusta, nuorempi sisko ja nuorempi veli. Isä Kari oli Suomen pankin setelipainossa hommissa, käytännössä hoiti setelepainokonetta. Myös Tomi pääsi kasvaessaan setelipainoon kesätöihin.
– Voin sanoa, että perheemme käsien kautta on kulkenut rutosti rahaa. Minun hommiani oli vanhojen seteleiden tuhoaminen. Saatoin syöttää yhden päivän aikana silppuriin kottikärryllisen setelinippuja, valehtelematta useita miljoonia markkoja! Tomi nauraa.
Aina kaksikymppiseksi asti Kannelmäessä asunut Tomi tapaa yhä säännöllisesti vanhaa Kantsu-porukkaansa, joka koostuu entisistä piha- ja koulukavereista.
Lupaava futaaja
Tomi innostui jalkapallosta jo nuorena ja hakeutui HJK-Kannelmäkeen pelaamaan. Harrastus vei taidokkaan ja innostuneen pelaajan mukanaan. HJK:n edustusjoukkueeseen päästyään Tomi siirtyi Mäkelänkadun urheilupainotteiselle yläasteelle ja sitten Helsingin uuden yhteiskoulun lukioon Pihlajamäkeen.
Peliura jatkui taitojen karttuessa C- ja D-junioreista aina B- ja A-poikien SM-sarjoihin. Pelaamassa käytiin ulkomaita myöten.
– Olisin varmaan jatkanut futiksen pelaamista pidempääkin, mutta peliura jäi, kun päätin vuonna 1995 hakea Tampereelle poliisikouluun. Pelasin tuolloin FC Norssissa 3. divisioonassa.
Pelaamista Sevander ei ole kokonaan jättänyt, vaan harrastus jatkui vielä jonkin aikaa poliisien omissa fudisjengeissä. Nyttemmin pelaaminen on jäänyt hieman vähemmälle, toki PK-35:ssa pelaavan pojan kanssa hän käy vielä potkimassa palloa.
Paluu kulmille
Juuri poliisikoulun penkiltä päässyt nuorempi konstaapeli palasi Tampereelta Helsinkiin ja päätti hakea entisen asuinalueensa poliisipiiriin hommiin. Poliisiasema sijaitsi vielä siihen aikaan Etelä-Haagassa ja oli tuttu paikka monellekin kannelmäkeläiselle.
Miksi Haagaan? Eikö Kantsun kasvatti pelännyt joutuvansa moraaliseen ristiriitaan työn ja lähiötuttujen välillä?
– Haagan poliisiasemalla joku sanoi mulle heti alkuun, että Kannelmäestä ei tule kuin rosvoja ja poliiseja, sillä meitä kantsulaisia poliiseja oli ainakin kolme kappaletta, Sevander nauraa.
Tomin mielestä kantsulaisuus oli kadulla ennemminkin etu. Hän tunsi paikat ja porukat.
– Esimerkiksi Sitratorilla on ollut useampikin yöllinen härdelli, jonne on tultu rauhoittelemaan tilannetta. Ensin on ihmetelty, että miten saadaan homma kontrolliin, mutta sitten on tullut joku tuttu kaveri, joka on tunnistanut mut ja keissi on lauennut saman tien. ”Hei, sehän on Sevander, nyt jätkät rauhallisesti, tää on hyvä jätkä!”
Oltuaan pari vuotta kadulla, Tomi siirtyi Malmin piiriin ja sieltä vuosituhannen alussa Pasilan väkivaltarikosyksikköön rikostutkijaksi.
Sevander on seuranneidenkin vuosien varrella ehtinyt osallistua Kaarelan asioihin. Hän on kirjoittanut Tanotorvi-lehteen kunnallispolitiikkaan ja asukasturvallisuuteen liittyviä kolumneja palstallaan Rikospoliisi ei laula sekä ollut Kaarela-Seuran hallituksen jäsen useita vuosia.
Politiikka kutsui
Sevander kiinnostui politiikasta reilu 10 vuotta sitten. Hän on Haagan työväenyhdistyksen jäsen ja ollut useita kertoja ehdokkaana kunnallis- ja eduskuntavaaleissa SDP:n riveistä.
– Seurasin aktiivisesti mitä yhteiskunnassa tapahtui, myös poliisityön kautta. Mua alkoi häiritä vasta kytevä populismi. Halusin lähteä vastavoimaksi tälle voimalle, puhua asioista niin kuin ne ovat, analyyttisesti.
Tomi tunnetaan yli puoluerajojen jämptinä ja reiluna kaverina. Puoluepyrkyriä tai populistia hänestä ei saa tekemälläkään.
– Uskon, että luottamus johtuu siitä, että olen aika pragmaattinen tyyppi. Otan asiat asioina puoluepolitiikasta riippumatta. Kun jotain tehdään, niin tehdään niin kuin on järkevä tehdä, näkyvyydestä viis.
Sevander kritisoi nykyistä poliittista peliä, jossa pyritään otsikoihin ja saamaan maksimaalista näkyvyyttä medioissa.
– On sääli, että politiikasta on tullut mielikuvahommaa ja valemediat jylläävät. Todelliset tekijät ja kulisseissa tehty työ eivät pääse esiin. Teeskentelyn sijaan pitää tehdä töitä!
Onko poliisien pääluottamusmiestehtäviin palaavalla Sevanderilla tarkoitus jatkaa poliitikkona seuraavienkin vaalien jälkeen?
– Jätin tämän vuoden eduskuntavaalit tarkoituksella väliin, jotta muille tärkeille asioille jäisi enemmän aikaa. Seuraavat kunnallisvaalit ovat vuonna 2021. Saattaapi olla, että ehdolla ollaan, Tomi hymyilee veikeänä.
Teksti ja kuva: Jauri Varvikko
Apulaispormestari Tomi Sevander pitää Itsenäisyyspäivänä 6.12.Kanneltalossa juhlapuheen klo 14. Kaikki asukkaat ovat tervetulleita, jos vain saliin mahtuu.