Vad du talar bra svenska! – Bök i Kårböle
Jag skrev om detta tema också för fyra år sen. Men senast jag var i Sverige kom frågan igen av en svensk ny vän. Jag kunde bara svara ”Det är mitt modersmål, liksom ditt.” Kanske han blev stött, men jag tar den risken. Våra svenska vänners kunskap om språksituationen i Finland, liksom om vår gemensamma långa historia är tyvärr på en låg nivå. Nåja, vi får väl medge att vi inte heller alltid känner till alla svenska kungar, ministrar, författare, idrottsmän och artister.
Vår vänförening i Västerås hade jubileum, så vid kvällsfesten sjöngs nationalsångerna för Sverige, Norge och Finland. En bordskamrat frågade om vi egentligen borde ha sjungit Finlands nationalsång på finska. Jag sade att det skulle jag nog klara av, dock inte alla elva verser. Men jag tyckte att det var helt rätt att sjunga den på originalspråket. Runeberg skrev faktiskt på svenska och så sjöngs den första gången 1848 av Akademiska sångföreningen på Gumtäkts äng. Den finskspråkiga översättningen kom 1867.
Ibland får jag frågan ”När har du flyttat till Finland?” Jag har hittat anteckningar om min släkt till början av 1700-talet, i västra Nyland. Den första invandringen från Sverige till västra Nyland kan väl ha skett någon gång i slutet av 1300-talet då Raseborgs slott byggdes. Kungarna har i olika tider uppmuntrat (eller tvingat) till emigration till den östra landshalvan. Gårdar där det fanns flera söner ledde även till emigration. Präster, ämbetsmän och militärer hörde även till invandrarna. Vår släkts historia i Finland kan vara allt mellan 700 och 300 år lång.
Då vi tänker på vilka finländare som är kända i Sverige, kommer förstås först på listan Mark Levengood, Arja Saijonmaa och Mumin. Vår president blev i en svensk TV-nyhet nyligen utbyt mot en annan Niinistö, dvs. Jussi. Stora idrottsstjärnor kan komma i fråga, kanske Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas. Nya kulturnamn kanske är Maria Sid och Tua Forsström.
Men vilka svenskar känner vi i Finland? Kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria? Beroende på ålder hittar vi väl olika artister. För min egen del blir det så gamla namn som Bellman, Alice Babs, Povel Ramel och Cornelis Vreeswijk. Svenska politiker? Stefan Löven, Olof Palme. Bland idrottarna blir det förstås Zlatan. Några svenska författare som finns i min hylla är Jan Guillou och Herman Lindqvist.
Under hela mitt arbetsliv blev jag alltid utplockad till att sköta kontakterna till kollegorna i Sverige. Det var förstås en trevlig uppgift, men samtidigt är det synd att någon finskspråkig kollega blev fråntagen möjligheten att få den nyttiga erfarenheten. Några finskspråkiga arbetskamrater hann dock bli mycket kunniga på svenska och jag tror att också de njöt av den upplevelsen.
Här hemma blir vi ofta kritiserade för att vi inte låter våra finskspråkiga vänner tala svenska med oss, det är definitivt fel. Det gör ingenting om diskussionen blir litet långsamare, och grammatikfelen har definitivt ingen betydelse. Jag försöker även i framtiden förbättra en ömsesidig kunskap och förståelse för grannländers historia och nutid. Hoppas att många andra också vill göra det.
Peter Rehnström
Svensktalande gamlasbo